2018-11-13 57 瀏覽
今日同個老死嚟食S2鐵板燒,門口個紅色燈籠好sharp醒,遠處已經見到,好易搵到。餐廳地方唔大,得一個師傅會喺bar枱即場用鐵板燒煮菜比大家食,而食材就喺廚房準備好出嚟。點了一個$1888(需加一)海膽杯盛宴,價錢真係有點昂貴,但食落發覺真係超多嘢食,我同我老朋友食到主菜已經食唔落,好彩店員都主動幫我地打包唔好浪費。頭盤有沙律、刺身(三文魚、北寄貝、大蝦)、仲有傳說中嘅海膽杯,望落細細杯,但細心一睇,原來都差唔多有成七八種食材,好似係主角海膽、帶子、拖羅、海帶碎,面頭仲有一塊白飯魚乾片,脆脆地點住食。等我地一跳跳到去成餐飯嘅主菜,因為太令我難忘了,主廚將新鮮嘅龍蝦喺鐵板上焗熟咗先,再淋上大量嘅芝士去燒,好快就著哂火了,嘩即刻影下相好吸引啊。上菜嘅時候,啲芝士做到邪惡拉絲,而且啲龍蝦肉好嫰好鮮,單單加芝士味已非常足夠了。A5和牛松茸海膽卷,見住廚師將四片超肥美嘅和牛攞出嚟燒,仲問我地要幾成熟,我地要七成熟所以好快就食得,再加咗松茸、海膽包埋一齊,四塊好矜貴啊!海膽盛宴點少得海膽炒飯,餐廳仲加入咗黑松露一齊炒,而啲白飯係廚房一早撈好咗海膽汁,見住廚師炒到佢粒粒分明,真係流哂口水。最後仲有一

好鮮,單單加芝士味已非常足夠了。

最後仲有一碟炒野菜、湯、海膽雪糕,真係好想再講多句「好飽好滿足啊」。

2018-11-05