2018-07-15 68 瀏覽
因為有好多野唔食,千挑萬選之下選左依間鐵板燒,地點都幾易搵,出左地鐵站行左五分鐘左右就到啦,有提前book位,所以一去到就可以入座。環境氣氛都非常好,一個師傅最多都係招呼六七個客,直接係面前為我地準備晚餐,又有表演睇又有得食,我地叫左伊勢海老鐵板燒兩人套餐。前菜,沙津菜夠新鮮,利用黑醋汁調味,元美既配合,非常開胃。帶子就夠哂大粒,唔會煮得太乾太生。汁煮東星斑,魚肉煮得岩岩好,唔會煮得太耐而好乾,又唔會唔夠熟,夠哂彈牙,魚最怕唔新鮮有腥味,依就菜就無咁既問題,反而個汁幾清淡,唔會遮蓋魚鮮味。跟住到海膽汁龍蝦,一人半隻龍蝦,師傅會直接幫手起埋肉,食既時候就唔洗自己動手咁麻煩,都好考師傅技術架。未食賣相就已經唔錯,海膽汁我覺得太淡唔夠味,試左入座就準備好係桌面既醬汁,原來係醋黎,酸酸地,配龍蝦又唔錯喎。大啡菇+南瓜+蘆筍,依道菜就無太多既調味料,原汁原味,散發出食材本身既味道。A5和牛,因為我好怕見到紅色完全未熟既肉同血水就叫左7成熟,我自己就覺得師傅煮得岩岩好,食落好香既牛肉味同好林,個人就覺得配鹽最好食,唔會覆蓋牛肉本身既香味,另外配蒜片都幾驚喜,蒜同牛肉既味道係口入面交替著,令平時唔食

A5和牛,因為我好怕見到紅色完全未熟既肉同血水就叫左7成熟,我自己就覺得師傅煮得岩岩好,食落好香既牛肉味同好林,個人就覺得配鹽最好食,唔會覆蓋牛肉本身既香味,另外配蒜片都幾驚喜,蒜同牛肉既味道係口入面交替著,令平時唔食蒜既我都覺得值得一試。
和牛炒飯,炒飯粒粒分明,但無乜和牛既味道,唔會太油,味道試都唔錯。

清酒煮蜆,蜆肉洗得好乾淨,少少沙都無,酒味唔會太重帶出蜆肉鮮甜既味道。
最後甜品我竟然唔記得左影相,叫左柚子雪芭同培茶布丁,雪柚味道好清新帶有果肉,有小小偏甜,布丁帶微苦,適合唔太鐘意食甜野既人。
整體而已,食物既質素同環境都唔錯,但服務有改進既空間,因為每次都開口請別人幫忙添茶,雖然服務態度很好,但未主動幫顧客添茶。
2018-07-03