2020-09-25
香港仔啲頭食日本嘢嘅店舖唔多,俾我上網見到呢一間餐廳好似有唔錯嘅評語,於是就好奇想試吓佢。呢一間餐廳只係小店,座位唔算好多,但引起都幾旺,午飯時間完全滿座。我同朋友入到去坐低後,店員好友善咁樣向我哋地都推介當日有乜最新先最抵食,因為餐廳每一日都會有不同嘅推介做優惠。不過當日佢嘅優惠推介我同朋友都唔係特別感興,於是就叫咗其他餐。我哋兩個都叫咗午市套餐,會有刺身前菜、麵豉湯同埋主餐。先講佢個刺身前菜,係兩大舊嘅厚切三文魚刺身,兩片肥美嘅帶子刺身,同埋兩大隻虎size嘅甜蝦刺身。我三款刺身都非常新鮮,味道非常鮮甜,三文魚嘅厚度簡直就係一般三文魚刺身嘅兩倍,鍾意食三文魚刺身嘅朋友一定要叫套餐。麵豉湯亦唔馬虎,每碗麵豉湯入邊都有大大粒新鮮連殼蜆肉,所以味道亦都比起即沖嘅多一份鮮甜。呢碗吉列豬扒飯嘅份量真係超足料,佢唔係淨係個碗大,而係成塊豬扒都超級大塊,而且仲要係厚切,我夠膽講佢係我食過最大塊嘅滑蛋豬扒。而且塊豬扒唔會好厚粉,塊皮夠酥脆。雖然豬扒很厚,但肉質鮮嫩,而且仲要非常多汁。加埋滑蛋一齊食,忍唔住一口接一口。雜錦天婦羅有大蝦、茄子、冬菇、南瓜同埋番薯。天婦羅嘅炸粉唔會好厚,非常酥脆,食落去
六色刺身
豬扒滑蛋飯
雜錦天婦羅烏冬
雜錦天婦羅有大蝦、茄子、冬菇、南瓜同埋番薯。天婦羅嘅炸粉唔會好厚,非常酥脆,食落去亦唔會覺得好油膩,揸得非常好。由於佢所有嘅食物都係即點即做,所以食嘅時候小心燙嘴。烏冬方面,烏冬都幾煙韌,湯底堅魚味重,不錯。最後不能不提呢間小店嘅服務,店員除咗好用心咁介紹菜式之外,仲不是為我哋添加玄米茶,服務細心窩心。已呢一個價錢有咁嘅食物質素,絕對係物有所值,難怪日日都有咁多人嚟食飯啦~