2019-08-29 186 瀏覽
旺角白布街同黑布街呢一頭,不嬲都有唔少隱世嘅餐廳,今晚我又同朋友嚟咗呢一度「搵食」,發現咗一間新餐廳門面相當低調同埋高雅,唔認真睇會唔知係一間餐廳,門口以一個月亮為logo,沒有刻意寫上餐廳名字,感覺上幾特別。一入到餐廳就見到日本爐端燒嘅格局,師傅們好忙碌地燒緊客人嘅串燒,香氣撲鼻,真係流曬口水呀~因為諗唔到食乜所以就決定由廚師發辦Omakase,第一碟就上咗前菜凍蕃茄,跟住就係刺身啦!有常見嘅吞拿魚同埋帶子等等,唔常見嘅就有魚肝,因為食材夠新鮮,所以鮮甜順口。呢碟金雕甲鱗燒值得一提!因為之前曾經喺日本嘅餐廳食過,一試難忘,因為佢嘅煮法係留番一啲魚鱗一齊去燒,就會令到成個魚肉唔單止有軟熟嘅口感,仲會增加左魚鱗嘅酥脆,大家不妨試試。師傅教路要將旁邊嘅蔥花同埋蘿蔔碎都擺係個汁入邊,再點汁食係最好味架!之後師傅都燒左幾種燒物俾我哋試,佢問過我哋敢唔敢食特別嘅部位,我哋話OK,佢就俾咗雞頸同埋雞屁股俾我哋試,哈哈,其實唔話你聽,你都唔會食到係咁特別既部位~當然,師傅都燒左一啲平常都食到嘅串燒俾我哋試,例如係雞翼咁樣,燒得好好味呀!我地仲叫左純米吟釀,呢個酒具好特別,到走嘅時候會發出雀仔嘅叫聲,

我地仲叫左純米吟釀,呢個酒具好特別,到走嘅時候會發出雀仔嘅叫聲,連酒杯吸氣嘅時候都會有雀仔嘅聲音,成件事好有「禪味」,亦都睇得出餐廳嘅用心!

送酒嘅蟹仔?好可愛但係見住佢地係個缸到好活躍既樣,反而唔太敢食呢個tim~

去廁所嘅時候見到樓上嘅裝修都好靚呀,希望下次嚟食可以坐呢度啦!

魚頭麵豉湯

水信玄餅甜品

呢一餐雖然重手左,但係真係好開心,值得!