2018-01-20
番左5日工,終於捱到星期六放假,訓到飽就起身出去搵食,咁我地坐車過來佐敦,揀左呢間好評甚多嘅漢堡小店。burgerlab嘅漢堡款式不少,除左一般嘅經典牛肉漢堡之外,仲有豬頸肉、辣雞肉、烤大菇、日式吞拿、小龍蝦,仲有個特級牛肉漢堡,陣容非常誇張。而且店內都有個介紹叫試管漢堡,原來不時會更換款式,睇下客人嘅意見,最近做緊嘅係芥辣墨魚漢堡今日試左辣雞肉漢堡,兩款小食,包括特式燒粟米、蜜糖蒜香雞翼,因為朋友唔係好大食,佢已經食飽早餐,所以我地點左一個漢堡,夠哂。亦都可以升級套餐,可以加錢有埋薯條/蕃薯條、飲品,價錢好抵。店員仲會好細心附上手套、濕紙巾同紙巾,以防客人食得狼狽,值得一讚辣雞肉漢堡:漢堡真係幾具份量,雞肉燒到微焦,入口完全唔老,仲要好滑,同有肉汁滲出,辣度溫和得來又惹味開胃,而且唔會好漏。漢堡包厚身,有烘熱過,有d似脆豬仔,好鬆脆,食完唔會好飽滯,好高質啊!裡面仲有紫椰菜、椰菜,辣田園沙律醬,所以特別清新開胃特式燒粟米:原條燒成,切成一小件,方便食用。感覺好似加左啲香草油、類似焦糖,仲灑左少少芝士粉!粟米本身好甜,仲有啲香草油咁嘅味道,冇牛油咁濃烈,未試過呢種味道,好特別粟米烤到完
裡面仲有紫椰菜、椰菜,辣田園沙律醬,所以特別清新開胃
粟米烤到完全唔燶,燒得好靚!
蜜糖蒜香雞翼:一碟35蚊,有6隻,性價比高,幾抵食。
首先有啲朋友可能見到會覺得燶,但老實講,雞翼唔帶少少燶,又邊會好食,呢份啱哂我地。
蜜糖份量唔會加得好多,所以唔會太甜,反而蒜香味好突出。
雞翼表皮香脆,入面保持得嫩滑,而且勁新鮮熱辣炸起,雖然明知係熱氣野,但都忍唔住食完一隻又一隻