2025-05-03
📍泰絕 (尖沙咀)尖沙咀科學館道14號新文華中心地下10A號舖上網見到啲船河勁吸引,同埋啲蟹肉奄列大大份吸引到我勁想試,一於call班friend嚟同我大食特食😆😆👉泰斗招牌牛船河😋😋😋😋.8/5嘩,呢個牛船河真係正嘢!湯底濃郁到痺,飲落去牛味十足,好似成隻牛喺你口入面爆開咁!啲河粉又滑又彈牙,索晒啲湯,簡直係一流!啲牛肉又腍又入味,份量又足,食到你lam lam脷!👉泰斗招牌豬肉河/泰斗招牌牛腩河😋😋😋😋.8/5豬肉河同牛腩河都好正!豬肉河啲豬肉好滑,牛腩河啲牛腩炆到好腍,入口即化!湯底都好夠味,河粉又滑又彈牙,兩碗都好好味,睇你鍾意食豬肉定牛肉啦!👉啖啖蟹肉奄列😋😋😋😋.8/5呢個奄列真係啖啖都係蟹肉,堅料!蛋漿煎到啱啱好,外脆內軟,一咬落去啲蟹肉嘅鮮甜味即刻湧出嚟,正到冇朋友!👉牛奶烤豬肉2串😋😋😋😋.8/5呢個烤豬肉真係不得了,用牛奶醃過再烤,啲肉質特別嫩滑,仲帶有淡淡嘅奶香味,好鬼特別!烤到金黃色,外皮香脆,入面juicy,食到你停唔到口!一次過食兩串都唔夠喉!👉半隻海南雞😋😋😋😋.8/5呢個海南雞嘅雞皮好滑,啲雞肉又嫩又多汁,食落去唔會覺得鞋口!點埋啲薑蓉同醬油,味道更加豐
尖沙咀科學館道14號新文華中心地下10A號舖
👉泰斗招牌牛船河
👉泰斗招牌豬肉河/泰斗招牌牛腩河
👉啖啖蟹肉奄列
👉牛奶烤豬肉2串
👉半隻海南雞
😋😋😋😋.8/5
呢個海南雞嘅雞皮好滑,啲雞肉又嫩又多汁,食落去唔會覺得鞋口!點埋啲薑蓉同醬油,味道更加豐富!半隻啱啱好,食到你飽飽滯滯!
👉香葉肉碎雞蛋飯
😋😋😋😋.8/5
呢個飯好香,啲香葉味好突出,肉碎炒得好惹味,撈埋隻半熟嘅雞蛋一齊食,簡直係一流!啲飯又粒粒分明,唔會太濕,食到你碗底都舔埋!
👉斑斕神仙水(凍)
😋😋😋😋.8/5
呢個斑斕神仙水真係好解渴,飲落去有淡淡嘅斑斕香味,甜度又啱啱好,冰冰涼涼,喺咁熱嘅天氣飲一杯,簡直係透心涼!
👉手打雙重檸檬綠茶(香水檸檬青檸)
😋😋😋😋.8/5
呢個檸檬綠茶真係好足料,用咗香水檸檬同青檸,酸味十足,但係又唔會太澀,加埋啲綠茶嘅清香,飲落去好refreshing!手打嘅味道特別唔同,值得一試!
👉千層糕
😋😋😋😋.8/5
呢個千層糕好軟糯,一層層嘅顏色好靚,食落去有淡淡嘅椰香味,甜度又啱啱好,唔會太膩!口感豐富,一層層咁咬落去,好有層次感!
👉芒果糯米飯
😋😋😋😋.8/5
呢個芒果糯米飯真係經典,啲芒果好甜好多汁,糯米飯又夠煙韌,淋埋啲椰漿,味道簡直係perfect match!食完好滿足!
回頭:Yesyesyes!!!!! 嘩,呢間嘢真係正到爆!啲嘢食好鬼好味,用料又新鮮,份量又足,價錢又合理,服務又好,真係冇得彈!食完返尋味,下次一定再嚟幫襯!❤️❤️❤️❤️