2020-11-27
呢間小店位於屋邨商場,係住附近嘅朋友帶我去嘅,佢又真係冇介紹錯,價錢親民,食物質數又好。蟹籽沙律 $25真係好多蟹子,青瓜絲加上蟹柳絲,再伴入美奶滋,冇得輸,口感清爽,味道清新,作為前菜沙律好開胃。枝豆 $18枝豆殻上面灑左海鹽,食嘅時候用口一啜,會有鹹鹹香味,然後飽滿大大粒豆就出嚟,我好鍾意食枝豆,一食會停唔到口。甘栗紫薯餅$28呢個可樂餅炸得好好,外層好酥脆唔油膩,內裏軟綿嘅紫薯香甜,最特別係有大大栗子顆粒,甘甜之餘,亦豐富左紫薯餅嘅口感。壽司盛A $88有12件壽司,其中有兩件三文魚壽司、鰻魚壽司、北寄貝壽司、蟹柳壽司,然後帶子壽司、墨魚壽司、大蝦壽司同埋玉子壽司各一件。款款壽司都唔錯,其中三文魚肥美甘香,帶子鮮甜嫩滑,鰻魚肥美冇骨,好好味。壽司飯亦軟硬適中,用筷子夾起亦唔會鬆散。生薑豚肉飯 $60豚肉生薑燒好似好普通,但呢度整得好好味,豚肉片燒得很香,油脂嘅香味充分逼出嚟,豚肉一d都唔柴皮。豚肉滿滿的鋪在飯面,油香加上燒汁伴飯,再加上甜甜洋蔥、薑蓉、蔥花,熱辣辣的飯,真係大大啖咁食清光一大碗。除咗散叫,我見到午市仲有啲優惠套餐,價錢都好相宜,呢間餐廳應該都幾受附近嘅街坊歡迎。
蟹籽沙律 $25
枝豆 $18