2022-07-25
一字骨肉骨茶 麥金嘅肉骨茶其實有好多款式簡,E.G 皇帝骨、一仔骨,三層等等。擔心啲可以叫個大滲(一次過試晒幾款)。今次就叫左推介嘅一字骨。貪佢夠曬方便,肉好易咬開,得一舊大骨🦴。做到骨肉分離。而且上菜個陣會有埋蠟燭keep暖住咁食,貼心👍🏼唔驚食食下涷咗。一字骨份量有4-5舊,肉骨茶嘅藥材味唔太濃,順口啲,幾啱我。重點係湯有得refill㗎,唔夠喉可以飲多一round😋。娘惹叻沙麵嘅份量其實幾大兜。配菜上有齊:蝦、札肉、豆卜同蛋。麵底就標配係油麵底,鐘意口感特別啲亦都可以換成滲滲(油麵+米粉)。湯底有勁重椰香味,好開胃。不過食落去就唔算好辣。個人偏好係辣多少少🤏。椰香南洋燒麵包 (+牛油)傳統咖央醬(aka kava/星馬椰子醬)同牛油嚟個cross over 。每咬一啖麵包帶少少甜味之餘,多左一份牛油香。兩者加埋一齊意外食落又唔太膩boo~天婦羅吉列大虎蝦飯有五隻吉列大虎蝦 炸到金黃色好脆口,單沾個沙津醬食,又或者配大啖珍珠飯食都滿足😚。凍桔仔話梅冰+凍椰汁班爛冰夏日熱辣辣,飲返杯凍飲真係掂。班爛冰好香班爛葉同椰奶味,而話梅冰飲落幾清新,對喉入囗舒服。飲完消曬暑☺️。
娘惹叻沙
椰香南洋燒麵包 (+牛油)
天婦羅吉列大虎蝦飯
凍桔仔話梅冰+凍椰汁班爛冰