2023-02-23
全間餐廳細細地只有12個座位,吧檯佔咗七個,好好彩今次坐到吧檯,可以近距離睇到師傅用心整嘢食嘅過程,最緊要係兩位師傅都好靚仔🤭呢間小店主打omakase, 價錢有$980、$1280及$1480,仲送埋一壺清酒🍶;我哋揀選咗自己心水靚杯之後,就慢慢嗒番杯,清酒入口清爽香甜,淡麗辛口,配餐前漬物、刺身及壽司一流🥢漬物紅橋頭甜酸爽脆牛蒡鹹口爽身🥢前菜酒盜日本腐竹 酸蘿蔔 淮山 水雲 腐竹豆味濃,淮山爽脆並帶淡淡wasabi味,整體酸酸地非常開胃食完前菜就直入令人期待嘅刺身及料理部份🤩🥢九州小長井生蠔蠔身厚肉飽滿,爽口鮮甜,帶礦物味,配辣蘿蔔蓉及香蔥食,增添風味🥢金目鯛色澤鮮亮,肉質嫩滑鮮甜🥢北海道帆立貝帆立貝非常鮮甜,口感爽彈又黏糯,配以醇厚甘香又鹹鮮嘅十二年鱘魚子,互相輝映,鮮度提升🥢螢光魷魚口感特別,外皮爽脆,內裏 綿滑,鮮甜中帶點鹹香,配埋自家製嘅梅醬,出奇地好食🥢炙燒太刀魚油脂豐富嘅太刀魚,炙燒過後油香四溢,鮮甜濃香,而且肉質細緻軟綿,配以三星漬及岩鹽,鮮度倍增🥢野生冰見寒鰤肉質細嫩得嚟又爽口,配以彩芝麻粉嘅香濃,層次遞增🥢磯煮鮑魚 慢煮後再以醬汁浸泡一晚, 鹹甜適中又不失鮑魚嘅鮮
🥢漬物
紅橋頭甜酸爽脆
牛蒡鹹口爽身
🥢前菜
酒盜日本腐竹 酸蘿蔔 淮山 水雲
食完前菜就直入令人期待嘅刺身及料理部份🤩
🥢九州小長井生蠔
🥢金目鯛
色澤鮮亮,肉質嫩滑鮮甜
🥢北海道帆立貝
🥢螢光魷魚
🥢炙燒太刀魚
🥢野生冰見寒鰤
肉質細嫩得嚟又爽口,配以彩芝麻粉嘅香濃,層次遞增
🥢磯煮鮑魚
慢煮後再以醬汁浸泡一晚, 鹹甜適中又不失鮑魚嘅鮮味,質地軟糯得嚟又彈牙,鮑肝醬鹹鮮濃香,確實係無得輸嘅配搭
食咗咁多款刺身之後,就來一個滑子菇湯🥄,暖一暖個胃再食壽司
🥢網熏深海池魚
師父先燒紅個網,然後將條魚放落去,食到好香濃嘅炭燒味,質地爽彈,味鮮甜
🥢拖羅生死戀
香脆紫菜夾住兩件令人興奮嘅拖羅(伊根產),一件仲炙燒過,油香滿瀉
🥢淡雪鹽海膽壽司
北海道厚岸產嘅海膽,香濃綿滑,入口細緻,鮮甜回甘
差不多到尾聲,最後來個暖意入心嘅🥢松葉蟹肉湯烏冬,蟹肉鮮甜,烏冬質地煙韌彈牙
🍰酒心櫻桃千層蛋糕
最後來過香甜綿滑嘅千層蛋糕做結尾,非常圓滿
兩位師傅都非常nice,同客人不時互動及乾杯飲酒,氣氛熱鬧