2023-06-07 109 瀏覽
今次黎到荔枝角嘅捌捌陸,呢到出名台式嘅小食同埋台式雞煲。首先嚟緊嘅係台式麻辣雞煲,佢嘅味道非常香辣,啲雞肉都煮得好入味,份量十足,實在係一種享受。另外一樣我地試嘅係台式小食拼盤,裏面有幾款小食,包括蝦膠油炸鬼、甜不辣、台式腸及花枝丸,全部都炸得好香脆,而且唔會好油膩,啲肉類食材都好juicy,好好味。另外一樣好好味嘅菜式就係雙色地瓜球,啲地瓜球外脆內軟,仲有啲微微甜味,我覺得味道唔錯。台式鹽酥排骨就更加唔錯啦,啲排骨肉質好嫩,鹽酥味道啱啱好,唔會太鹹,仲要係無骨,食落好好味。最後就係甜品啦,我地揀咗黑糖仙草芋圓,啲芋圓唔會太甜,仙草味道都幾香,而且啲芋圓都煮得好熟,口感好好。不過,如果你係糖分控,可能就要諗下喇。至於飲品方面,捌捌陸有唔少選擇,我地揀咗綠茶鮮奶、甘蔗青茶同頂烏龍茶,全部都好好味,啲茶都煮得好夠濃郁,鮮奶都唔會太濃,係一個好好嘅飲品。總括而言,捌捌陸嘅菜式味道唔錯,價錢合理,如果你鍾意台式菜嘅話,不妨一試。
今次黎到荔枝角嘅捌捌陸,呢到出名台式嘅小食同埋台式雞煲