2019-07-29
台式美食海鮮味濃厚星期五嘅晚上,同朋友聚舊,為方便大家放工聚餐,選擇了去港島區。裝修別置 環境舒適灣仔一帶,大街小行都有不同國家風格嘅特色小店,而我地走到轉角一條小行,見到一間裝修佈置都好別緻嘅餐廳,就入去坐低。台式炸物 媲美當地夜市朋友一直訴說台式食店黎講,台式鹽酥雞 ($68)就能睇出餐廳夠唔夠地道風味,所以我地特意點了這炸物。雞粒熱騰騰咁上菜,炸得剛剛好,外皮酥脆,雞肉嫩滑,精緻嘅外皮仲鎖住了炸物應有嘅肉汁,唔會太乾又唔會太油膩,推薦大家試試。鑊氣十足炒飯 盡顯師傅功力主食方面,我地選了櫻花蝦炒飯 ($82),飯一從廚房拎出黎已香氣撲鼻,蝦乾海鮮配料香味完全溶入炒飯中,飯內有帶子蝦乾,菜粒,值回票價。自家製芋圓 口感滿分 糖水別具心思九份手工芋圓 (熱) ($32)細細碗嘅糖水,意外地盛了好多粒芋圓,地瓜圓,兩款口感都非常Q,糖水中加了桂圓紅棗,天然的清甜可口。有機會的話,大家一定要試試。特色飲品 抹茶內加上芝麻粉綠抹茶黑芝麻 ($28),係餐牌中見抹茶加黑芝麻已經覺得難以想像,飲落有一大匙黑芝麻粉,又香又濃,意外的同抹茶好夾,係一杯可口特飲。整餐每人大約$150,環境舒適,晚飯
裝修別置 環境舒適
台式鹽酥雞 ($68)
台式炸物 媲美當地夜市
櫻花蝦炒飯 ($82)
鑊氣十足炒飯 盡顯師傅功力
九份手工芋圓 (熱)($32)
自家製芋圓 口感滿分 糖水別具心思
綠抹茶黑芝麻 ($28)
特色飲品 抹茶內加上芝麻粉
整餐每人大約$150,環境舒適,晚飯想坐下來傾下計係個好地方。食物重現台式風味,香味濃郁度都剛剛好,甜品都非常可口,多項菜式都能令人回憶起台灣夜市嘅風光,快啲黎試下。