2021-10-19
今日放假去咗銅鑼灣行街,朋友提議去登龍街搵間餐廳醫肚,見到一間魚鮮生個名幾特別喎,就決定入去試吓。一走入店,見到店內裝修都幾有日本小店feel, 台內仲播放住日文歌感覺去咗轉日本。本身想食台內人氣no1 嘅拖羅丼,可惜未有貨,食唔到。點咗另一款no2 日本馬糞海膽丼同極鮮蟹肉丼定食。▪️呢度嘅定食有麵豉湯+兩片希靈魚刺身。麵豉湯就正正常常啦,唔會話好鹹。希靈魚刺身都好新鮮,我鍾意咬落去一粒粒魚籽嘅口感。▪️日本馬糞海膽丼 $168呢度嘅馬糞海膽食落好creamy順滑,入口即溶,味道帶甘甜,加埋啲三文魚籽拌飯一餐食,好正。▪️極鮮蟹肉丼 $188呢個蟹蓋不得了,整個蟹蓋都係滿滿嘅蟹膏,拌飯一餐食就啱喇,而蟹肉嘅份量都唔少喎,好有鮮味,似係即拆,一啖蟹膏蟹肉一啖飯,有幸福嘅感覺。蟹腳係軟殼蟹腳,炸得好香脆,啱晒呢啲怕嫌食蟹麻煩嘅我,加埋蟹籽沙律醬一齊食都夾。▪️帶子刺身(每客6片) $68帶子係厚切,食落有口感仲好鮮甜㗎。▪️珍寶甘蝦(每客5隻) $68我好怕食到啲淡而無冇味嘅甜蝦,呢度嘅甜蝦,蝦頭嘅蝦膏同甘蝦都食到好鮮甜,唔錯。總結:試咗呢度嘅幾款刺身都好新鮮,店內環境都唔錯,老闆娘都有介紹餐牌上
▪️呢度嘅定食有麵豉湯+兩片希靈魚刺身。
麵豉湯就正正常常啦,唔會話好鹹。
希靈魚刺身都好新鮮,我鍾意咬落去一粒粒魚籽嘅口感。
▪️日本馬糞海膽丼 $168
日本馬糞海膽丼
▪️極鮮蟹肉丼 $188
極鮮蟹肉丼
▪️帶子刺身(每客6片) $68
帶子係厚切,食落有口感仲好鮮甜㗎。
▪️珍寶甘蝦(每客5隻) $68
總結:試咗呢度嘅幾款刺身都好新鮮,店內環境都唔錯,老闆娘都有介紹餐牌上面嘅食物,服務都幾好,下次可以再嚟。