2023-02-08
📍大坑 睿海御宴📍再一次入嚟大坑,番兜呢間睿海御宴,中式私房菜,繼續係有驚喜的😋😋。🫶🏻螺頭豬展功夫湯見到人哋有得飲功夫茶,就好奇一問,點知原來係呢度嘅特色,功夫湯。好新奇,好有創意,第一次紫砂茶壺飲湯🫖!好處係除咗游水之外,仲好可以保溫。我分開幾次飲個湯,都仲係暖嘅!湯水好清甜,入邊亦都有湯料,好足料。🫶🏻柚子脆蝦球蝦球明顯係用新鮮嘅油炸,一啲都冇油抑味,亦都唔油膩。配柚子醬,酸酸甜甜好開胃。仲有柚子絲,感覺好清新。🫶🏻黑松露海王炒鮮奶裏面有蝦仁,同埋元貝,好足料,每一啖口感都好不同。仲有配埋合桃,將個口感層次更加提升,值得一試!🫶🏻自家製XO醬黃牛炒陳村粉第一次食炒陳村粉,配XO醬咁炒,好惹味!和牛肉好肥美,入口即溶,非常嫩滑!好正,又夠鑊氣!除咗食物好食,員工嘅服務態度好好,環境都坐得舒服,唔會好似中式茶樓咁嘈。😋😋
🫶🏻螺頭豬展功夫湯
🫶🏻柚子脆蝦球