2016-07-30 1534 瀏覽
近黎興起飲手工啤酒, 無論係本地定係外國嘅手工啤, 都被餐廳極力推介 。 西營盤嘅高街原來唔只得鬼屋出名, 喺近年開咗好多間感覺蘇豪嘅餐廳酒吧。由第一街第二街第三街行上去, 就會到達高街,係西營盤站通車之後, 去西環搵好野食就更加方便。今次介紹嘅餐廳叫《Granville Island》, 係外面望入去,已經好友離港嘅感覺。 門口嘅酒吧 , 聚集咗嚟happy hour嘅外國人, 真係唔講都以為去做外國。酒吧有好種craft beer, 美國,本地,日本, 比利時等等嘅手工啤酒都有。今日叫左一杯黎自美國 California 嘅Lost Coast Brewary Great White,酒精成份4.3%,啤酒顏色較為潔白, 味道較淡身,果味濃郁, 飲落相當清爽。 由於酒精成分唔高, 必然係女仔happy hour之選。餐廳除咗酒吧外,仲有餐廳提供各類型嘅小食同主菜。Hot buffalo wings果然係 GI signature$98,外面脆漿夠脆,而且hot sauce夠酸, 食落零舍開胃。配埋西芹同紅蘿蔔條, 一邊食雞翼一邊用蔬菜條點Sour cream食, 邪惡得呢都帶點健康
餐廳除咗酒吧外,仲有餐廳提供各類型嘅小食同主菜。Hot buffalo wings果然係 GI signature$98,外面脆漿夠脆,而且hot sauce夠酸, 食落零舍開胃。配埋西芹同紅蘿蔔條, 一邊食雞翼一邊用蔬菜條點Sour cream食, 邪惡得呢都帶點健康。
Fish and chips $148, 炸魚用左啤酒mix嘅脆漿包裹去炸, 脆漿從化, 唔會有成口粉嘅感覺, 而且魚柳新鮮, 唔洗點 tar tar sauce, 都可以食出魚嘅鮮味。 炸魚薯條配有自製coleslaw, 開胃醒神。
辣椒蒜香鮮蝦意粉$168, 新鮮嘅蝦大大隻, 蝦肉彈牙, 肉質爽甜,味道鮮美。 用辣椒配埋蒜蓉嚟炒意粉, 非常之香辣惹味, 意粉有Al Dente口感, 食落煙韌。
喺weekend約埋三五知己一齊吹水兼試下各種唔同既手工啤酒, 簡直係人生一大享受。
  • 特大水牛城火辣雞翼
  • Beer