我好多年前曾經光顧過呢間餐廳當時比左個超級好評佢, 當時無論服務同食物, 都非常出色事隔多年, 重遊舊地, 慶祝老婆生日, 番到黎呢間我地期望好高既餐廳今晚係一個以白松露為主題既Dinner Set, 價格每人HK$1,688 (+10%)我地坐低, 點完餐, 叫左酒, 一直坐...一直坐...一直坐餐廳經理們一直同其他枱既熟客飲酒, 一杯又一杯, 高帽廚師又係度飲緊, 似乎有幾枱係非常熟既客人餐廳經理似乎飲到醉醉地, 連我叫佢介紹下餐牌幾杯調酒, 佢都反應唔到, 剩係答我係「酒加D野」突然間, 終於有人上左第一道菜, 一放低道菜, 經理頭也不回, 又衝左去隔離枱飲杯高級餐廳, 介紹下道菜唔係基本? 好快有個廚師過黎處理白松露我唔知係佢手震, 定張枱震, 定地震, D白松露整晒落張枱度, 我要人手執番D落碟度自己擺盤之後廚師一樣頭也不回, 衝去隔離枱飲酒, 大笑呢道菜, 完全無味, 而且上既時候, 一堆綠色既野, 我其實唔知呢碟係咩黎之後我問餐廳可唔可以介紹下道菜, 佢地討論左一陣, 之後答左我兩個字「帶子」我係電話度上網搵番餐牌, 原來係「醃漬北海道帶子」講真個帶子做得非常差, 口感
我好多年前曾經光顧過呢間餐廳
當時比左個超級好評佢, 當時無論服務同食物, 都非常出色

之後廚師一樣頭也不回, 衝去隔離枱飲酒, 大笑
醃漬北海道帶子

我係電話度上網搵番餐牌, 原來係「醃漬北海道帶子」
講真個帶子做得非常差, 口感好差似係非常唔新鮮, 食唔到帶子應有既口感
二黎係完全無味, 白松露亦唔夠香, 果陣微微既香味同帶子亦唔夾

之後我覺得奇, 法國餐廳, 唔係一般都會有麵包提供? 坐左咁耐, 第一道菜都上埋, 點解無麵包?
我又鼓起勇氣, 舉手問忙住飲酒既餐廳經理, 佢地問番我轉頭「乜你未食麵包?」
麵包

就係咁, 我終於有包食, 不過係第一道菜之後, 而我好耐好耐之前點既果杯酒, 重未黎
菊芋忌廉湯

緊隨住麵包, 個湯黎左, 講真到呢一刻個人都無乜心情, 但Life Must Go On
菊芋忌廉湯
個湯講真飲落似罐頭湯, 無乜味, 白松露的確係有香味, 但唔突出, 個湯比較失望
呢個時候, 經過我再次提醒餐廳我叫左杯酒, 杯酒終於黎, 多謝餐廳百忙中幫我倒杯酒
真空慢煮普羅旺斯式羊扒

終於進入主菜環節, 呢個係「真空慢煮普羅旺斯式羊扒」
呢個羊排係做得幾出色, 夠厚身, 肉非常軟嫩, 羊味亦出到黎
配上底下既椰菜花蓉, 味道唔錯
羅西尼牛排
之後第二道主菜「羅西尼牛排」
呢道菜就無羊排咁出色, 而最令我扣分既點係
果幾條甘筍仔, 係充滿渣, 我咬左好耐, 吞唔到, 佢起渣起到卡係我牙逢
千幾蚊餐飯, D配料可唔可以處理得好少少? 比少少誠意?
牛排聽餐廳講係M6 澳洲和牛, 牛本身係好食既, 生熟度岩岩好
栗子蛋白杏仁餅
最後上甜品, 「栗子蛋白杏仁餅」
甜品無特別, 得一個死甜味, 以呢個價位黎講, 呢個甜品都幾Hea

終於完左呢一餐, 我途中有同餐廳講服務似乎有改善空間
餐廳同我講今日好忙, 間餐廳得6-7枱客, 3-4個經理招呼人, 好忙嗎?
當然, 因為大家都忙住係果幾枱客度飲酒, 大笑, 大聲傾計
我以為自己去左街市熟食中心食法國菜
而其他幾枱客, 包括我, 就成晚享受你地既茶記服務, 就係零服務

呢間餐廳, 經過幾年之後, 似乎捱唔過歲月既洗禮, 變成貴價茶記, 似乎今次亦係最後一次光顧
2022-11-25
$2000 (晚餐)
生日
真空慢煮普羅旺斯式羊扒