2018-09-23
約朋友係灣仔食晚飯,朋友係灣仔返工,可以話係地頭蟲。她帶我去離繁忙市區,月街、附近有幾間特色酒吧同餐廳,但一啲都唔覺好嘈雜。行幾步就到鮨月,環境好舒服,係三五知己食飯既好地方。 朋友話我地今日食okmakase即係由廚師👨🍳發板,因佢覺得廚師發板既都會係當日最新鮮最拿手的菜式☺先黎頭盤、福岡番茄🍅福岡番茄加上日本醬油,酸酸甜甜好食主菜魚生盛有8款魚生,牧丹蝦、拖羅、帶子、三文魚鮮甜到呢,真係好新鮮🤤,再黎就係魚生壽司🍣,六款不同壽司、甜蝦、肥美拖羅,今日真係感受到咩叫入口即溶既意思😁啲飯都好正,唔會實的的,有飯味,正。軟殼蟹手卷 、一向對手卷麻麻地,但佢地啲飯我真係覺得特別好食,加上軟殻蟹炸到岩岩好軟身,食多舊都唔覺好飽,值得一試。今日廚師發板真超正,有我最鐘意既燒牛舌,日式軟骨餃子🥟,牛舌燒到岩岩好,唔會好乾、有汁,軟骨餃子餡料豐富,皮薄,同平時食日式餃子唔同,配上日式醋,越食越開胃、好食。最後仲有一碗野菜稻田手打鳥冬,野菜特別甜,鳥冬軟滑。今日朋友真係冇介紹錯,員工又親切,食物又新鮮,地方又坐得舒服😌,值得推介。
朋友話我地今日食okmakase
先黎頭盤、福岡番茄🍅
福岡番茄加上日本醬油,酸酸甜甜好食
主菜魚生盛