從來都未上過 Sky 100,前日見天氣唔錯,就同家人上咗去玩。1分鐘升降機極速上到 393米,360度全景一覽無遺。除咗上去睇靚景,原來上面有間 Café 100 by The Ritz-Carlton 餐廳,一排 bar 檯對住大大塊落地玻璃,光猛又開揚。見環境咁好,一於坐底食睇下有咩好嘢食。12月,聖誕月,Café 100 推出「聖誕下午茶 Christmas Afternoon Tea Set」。Tea Set 架共有四層,頂層係黑森林蛋糕杯,紅色朱古力底下,係香濃雲尼拿忌廉,加上啖啖黑朱古力碎及慕絲,最底就混入少少酒味,同朱古力真係極襯。第三層係紅豆芝士蛋糕及綠茶紅桑子朱古力杯。紅豆芝士味微甜,入口好滑,芝士蛋糕中混有粒粒紅豆,更加有口感。綠茶紅桑子朱古力杯,淡淡綠茶味中,帶有紅桑子嘅酸咪咪,而身為朱古力控嘅我,當然最鍾意就係個「杯」。第二層有三款咸點,食完上面兩層甜點,正好可以中和一下。煙火雞小紅莓三文治,麵包軟熟,火雞肉夾住紅莓果醬,酸酸甜甜非常開胃。烤南瓜忌廉芝士南瓜子餡餅,餡餅皮幾酥化,中間係南瓜味嘅 cream cheese,所以咸得黎又有南瓜嘅少甜。三文魚醬醃製紅

三文魚醬醃製紅菜頭黑麥麵包,我個人幾喜歡呢款咸點,麵包底幾有咬口。而粉紅色嘅以為係忌廉,竟然係紅菜頭加三文魚醬整成的,加埋上面幾粒三文魚籽,咸咸地,好特別。

Tea Set 最底層就係我嘅至愛…..英式鬆餅配果醬及奶油忌廉,鬆軟得來,又唔會散碎,而佢嘅靈魂在於幼滑嘅 clotted cream,加上清甜嘅果醬,實在太好味喇!

另外,肉桂蕃薯配火腿及羊奶芝士迷你泡芙亦唔錯,甜嘅泡芙就食得多,好少食咸味嘅,估唔到呢個配搭都好好食,泡芙外皮薄薄的,入面嘅餡料又滑又香。

一個二人 Tea Set 配兩杯飲品,我哋叫咗 Café 100 泡沫咖啡,及薄荷茶。

一邊嘆美點、一邊欣賞美景,頓時變得心曠神怡,煩惱盡消。坐坐下,就坐到夜晚,睇埋夜景先捨得走。

2020-12-01
下午茶