2019-06-08 12 瀏覽
今日去土瓜灣探呢個老朋友。老朋友話土瓜灣有一間隱蔽但高檔好味嘅拉麵店,問我有冇興趣去試下。我即刻應承咗。間店舖因為佢唔係開係啲商場地方,係開喺土瓜灣街市附近,而且門面唔會有個誇張既招牌,所以唔熟悉既人,唔係咁易搵到。一入到去,裝修幾高檔,入口有一排bar台,再入去就係正常坐位。我地入到去,被佢一幅高貴既掛畫吸引住。我地分別叫左1個拉麵同1個飯金鶴雞白湯拉麵:個湯底好白好傑好濃味。傑到有少少似飲緊啲忌廉咁。上面嗰啲好似花咁嘅炸物,其實就係炸牛蒡。炸牛蒡最緊要趁熱食,唔好畀 浸係湯度太耐,如果唔係就會淋曬唔好食,唔香口。而佢嘅肉就煮得好淋好易入口。個麵就煮得軟硬剛剛好,唔會太淋,仲保持到爽口,配埋個湯,一流。活燒蒲燒鰻魚飯:食個飯呢要等耐少少,因為職員話係即叫即劏即燒。終於等到鰻魚飯啦,佢地既鰻魚係比平時食開既厚身。而且燒得好恰當,外脆內軟,每一啖都充滿鰻魚既油香。啲飯唔知係咪用左日本米既米呢,特別好食。鰻魚啲油香, 滲透落啲飯度,真係一流。最後整體提大家 餐廳提供即時入會入會後可以揀可樂或者流心蛋。我哋就揀咗流心蛋。佢個流心蛋嘅蛋黃味比平時食既濃厚好多。

我地分別叫左1個拉麵同1個飯
金鶴雞白湯拉麵:

活燒蒲燒鰻魚飯:

我哋就揀咗流心蛋。佢個流心蛋嘅蛋黃味比平時食既濃厚好多。

2019-06-05