2024-01-14 19 瀏覽
同朋友係旺角行完街,就打算是但去搵啲野食,見到呢間越南餐廳,店員係門口熱情招呼,可能因為價錢好親民餐廳到夜晚9點都仲有多食客。因為我哋好口渴,入到去未點嘢食,先叫咗個椰青。佢椰青大大個好鮮甜,超多汁第一次見椰青啲汁係咁滿。下龍灣墨魚餅,點嘅時候職員話墨魚餅係越南直送,所以份量唔會好多,但我覺得兩個人食剛剛好,而且墨魚超彈牙又好重墨魚香味,好值得試一試。越式生菜包,份量好大份。因為我哋食得辣,所以點左辣,味道唔會好辣但就有種胡椒嘅香味,再加埋洋蔥,食落味道好好。如果唔食得辣,可以點走辣。牛油果軟殼蟹米紙卷,我覺得去食越南菜,米紙卷喺必點。因為同我哋平時食嘅廣東炸春卷真係好唔同。軟殼蟹炸得好脆口。主菜,我地點左生熟牛肉湯河。正宗嘅越南河粉真係掛湯。每一啖都有牛肉湯嘅味道。好入味。熟牛肉就比較重牛肉味,但口感會比生牛肉硬少少。個人就比較推介生牛肉,因為入口有種軟綿綿既口感,但又不失牛肉味。朋友去過越南,都話比得上當地食過嘅生牛肉河粉。點解咁多野食,最後兩個人都只係$300左右,絕對係大件夾抵食。下次一定會再黎食!

椰青

下龍灣墨魚餅