2019-10-01 1103 瀏覽
成日都會係晏晝經過呢間舖頭,見佢烏燈黑火以為執笠多時。有日夜晚忽然想出街食,臨時臨急仲訂到位, 見過地址竟然係嗰間日本舖, 所以即管去試試, 結果…… 難怪佢淨係做萬事都已經夠。舖頭唔算大, 一般小舖嘅裝修, 我哋夠食得早, 肥仔老公坐落都唔覺得迫夾。 我哋要咗個二人餐, 有沙律,刺身, 炸蠔,羊架,烏冬,另外再叫咗個野菜牛肉鍋。沙律先到, 落咗我平時最憎食嘅牛油果, 不過唔知佢點處理,竟然一啲怪味都冇,口感做好好, 第一次覺得牛油果唔難食。跟住上刺身,都幾新鮮, 合格以上但唔算出采。跟住就上個牛肉鍋, 一上嚟就見到個湯,濃到好似汁咁, 擔心佢會唔會好濃味,傑撻撻。估唔到滾起之後,計算埋啲蔬菜會出水,味道剛剛好,牛肉份量唔少,味道簡直 一流。跟住上炸蠔,外脆內軟,加埋個檸檬汁,食落去好清新,一啲都唔覺得油膩。之後上羊架,我平時麻麻地羊,覺得騷,只係食咗一嚿, 老公鍾意食羊架多啲,話好耐都冇食過一間嘅羊扒係唔柴唔韌, 覺得好好食。食食下一個野菜烏冬就整好上枱,一人一碗, 呢個先係全晚嘅驚喜。 望落去, 真係雜菌野菜烏冬, 咩菜都有啲,連韮菜都有。 飲一啖湯底,嘩! 清淡得嚟唔淡,食得到啲

飲一啖湯底,嘩! 清淡得嚟唔淡,食得到啲蔬菜嘅清甜味, 有層次得嚟唔會打交,真係好夾。夾住烏冬同湯一齊食,感動! 好耐都冇食過啲烏冬煙韌得嚟唔酸! 配埋其他材料同湯底, 本來已經飽飽哋想放棄,都忍唔住要食曬佢。

到咗食飯時間,間鋪坐滿人,有情侶又有一家大細同個姐姐, 仲不停有速遞員過嚟接單送外賣。 呢間嘢啲出品實在太出色,所以淨係做晚市都夠,就連我哋個跟餐甜品,都係甜而不膩,凍而不硬,唔怪得咁多人幫襯!