2015-09-01 393 瀏覽
今晚又打算甜品當飯食,於是帶賣媽咪陪佢個任性的女兒!餐廳位置十分易搵,同媽媽行完佢要睇既波鞋街後,滿載而歸既佢,又係例牌,食乜都無所謂!店員先奉上清水兩杯!早來了,沒有人,我們是第一枱人客!我人就悶d,鍾意食既ya會成日去食,去開既飯堂亦會無休止的“”枕“”住去…… 呵呵!係我發板下,叫左……有趣試管:青瓜山葵沙冰+上層薄荷啫喱,中層青檸慕思,下層伯朗姆酒啫+上層係特濃咖啡泡沫,下層係伯爵奶凍的組合65店方建議先食青瓜的,後食薄荷同咖啡的!呢個係餐廳推介,事實上係其他店又真係未見過喎!!今日決定一試!一上台已經覺得好特別,係用三枝試管咁上,先聲奪人,十分特別青瓜味好清香呀,碎冰又打得夠碎,不會費太大力過份咀嚼。估唔到最天然既山葵同青瓜夾出來竟是如此美妙,沒有辣味但好清新,對減油膩消溢很有幫助呢!吃到底層還真有點wasabi味呀,不搶喉而帶少少微辣和甘,很是特別!原來甜品都可以咁攪法!GOOD TRY!! 果然無介紹錯薄荷啫喱味則不強烈,應該是想特顯中層酸酸的青檸酸度原故,底層的透明啫喱是酒造的,有點酒香得來,不會吃醉啦!特濃咖啡泡沫一下子給家人吃了,激死,所以不知是啥味。伯爵奶凍則超香

特濃咖啡泡沫一下子給家人吃了,激死,所以不知是啥味。伯爵奶凍則超香濃柔軟,是滑溜且細緻的口感,亦有呍喱嗱子香,討好我極!家人吃飽了全歸我,正合我心意,嘻嘻…… 食後滿口茶香,相當喜歡!

想不到一個甜品,竟有細味人生,多姿多彩的滋味!

三色焦糖燉旦53
三隻燉旦分別是熱情果,伯爵紅茶和呍喱拿的口味!店員提議先食呍喱嗱,然後吃熱情果,再吃伯爵紅茶!上台見到三碗仔燉旦可愛又精緻

用匙一吉開面層已燒脆的焦糖,旦本身燉得挺香甜,而且十分嫩滑,一匙放口,已迅速溜入喉嚨!怪不得店員這樣說啦,原味相對清甜旦味,底部有很多呍喱嗱子呢

黃色的熱情果那個果味濃郁,但並沒蓋上原來旦的味道,奶味帶點香氣,很幼滑的質地,面頭的芒粒也甜美,喜歡呀

伯爵紅茶口味好香茶味,滿足!!after taste 齒脥留香,香滑的伯爵紅茶茶香令燉旦味覺提升,配上夾著焦糖面層,加上面頭的旦白脆脆共同食用,真是相得益彰!

三種味覺層次乃是種漸進式的味覺昇華!一次過滿足三個願望!!

法式朱古力班戟配青檸雪芭56
班戟是很薄身的一層,十分鬆軟!內裏是充滿香滑細膩的朱古力慕思,甜美誘人!中間亦夾著香滑的吉士醬,賣相真像香蕉呢!而當中的果仁杏片更製造了多重層次口感,幾有嚼頭!朱古力味香而不漏,沒有很甜膩的感覺,凍凍的朱古力慕思口感真像是在吃雪糕,餅干碎加上清新酸味,配上冰感重好開胃的雪芭,很讚呀!!

母親最愛粟子拿破崙58
係其他甜品店真係好少見,一見到餐牌有,即刻做乖乖女,點俾媽媽食下先!酥皮焗得很鬆脆,粟子溶滿載,很濃粟子味呀,幼滑細意得來味道丰富,確實很對板,媽子也大讚!
2015-09-01