驚喜!色香味俱全,令人精神為了一振。陪鬼馬有heart朋友去訂散水餅,佢真的做左好多research, 最後決定去尖沙咀試味再落訂。真係估佢唔到尖沙咀一個咁唔起眼的商場有間有heart糕餅店。一二樓都係吉舖、古董店、細小的美容院。冷清陰沉的商場突然有間燈火通明,門面光鮮的舖,得一個學生妹妹看舖,舖細細,但都有十幾款cake, coffee, 花茶可外賣。因為呢間舖本身係做蛋糕裝飾起家,店內陳列多種糖珠及其他專業蛋糕裝飾,大開眼界,佢並唔係餐廳或cafe, 基本上係無位坐。店員妹妹見我等朋友而企左好耐,開左張細檯俾我坐先有"堂食"朋友target的港式茶餐廳口味cupcake好特別,有好立克味,紅豆冰味,檸茶味等等,熱飲味cupcake用咖啡杯卡紙裝飾,凍飲味就有支迷你飲管仔。相當有心思,蛋糕裝飾專家果然寧舍不同。第二驚喜係cupcake味道相當好,真係高質過婚禮食個d好多。蛋糕上的cream唔係得個甜字,係好有層次感,好立克cream上有好立克粉同一粒好立克糖,先是質感再有香氣,cream甜而不膩,連個蛋糕本身的味道都好好。食得出佢放左茶葉或檸皮。唔似出面普通cupcake上面crea
驚喜!色香味俱全,令人精神為了一振。

第二驚喜係cupcake味道相當好,真係高質過婚禮食個d好多。蛋糕上的cream唔係得個甜字,係好有層次感,好立克cream上有好立克粉同一粒好立克糖,先是質感再有香氣,cream甜而不膩,連個蛋糕本身的味道都好好。食得出佢放左茶葉或檸皮。唔似出面普通cupcake上面cream就靚,個cake就又硬又乾。
咖啡好香,我飲的花茶的香氣都相當特別,我真係未飲過咁多個herb混埋的花茶,見到有d圓頭菊花,好靚好可愛,賞心悦目,連個茶包袋都是半透明布袋,我特登咬下,真係唔會爛,即刻映底個牌子,第時送禮自用開cafe都可諗諗佢。

"堂食"期間仲有兩個富貴靚太熟客特登來買cake, 佢一買就兩三個磅蛋糕。舖頭除左港式茶餐廳口味仲有好多花果香系列的磅蛋糕。我不嬲唔係好食磅蛋糕,覺得好硬好實,但見到呢度有試食,一試難忘,玫瑰同檸檬都好好味,飾面都好靚,好多花瓣,又好香,真係送禮唔失禮。

我最後買左檸檬磅蛋糕去請老師同學食,佢地都好鐘意食。個磅蛋糕仲好抵60幾70蚊,cupcake因為逐個整手工貴要成28蚊一個。(朋友真係好錫佢d同事)
我朋友訂十幾件自取。

好似訂貨1000以上包送,1000以下加運費。但我聽得唔係好清楚。

我下次經過尖咀都會去買磅蛋糕做生日蛋糕。

外賣自取
  • 磅蛋糕 花茶 cupcake