2019-06-16
好友介紹新開的清新小店,剛好有朋友約飯局 就約埋齊齊去試下,地點方便 環境舒適,啱哂三五知己食飯聚聚。店舖裝修清新優雅,店主原來是兩位年輕有活力嘅靚媽媽,招呼親切,用心介紹各款美味菜式日和茶舍主打健康新鮮食材,用料講究,用黑毛豚肉制作嘅叉燒 🤤🤤及多款不同餃子,味道豐富👍👍既然大家都係餃子控,就點咗4人戰士鍋加半隻無激素嘅日和雞,可以試勻7款餃子,餃子山足足有40隻,勁量十足。上枱時,店主好細心介紹唔同摺法餃子代表不同款式口味,餃子款款驚喜 味道恰到好處,我鍾意辣味走地雞肉餃,黑松露雜菌黑豚肉餃,老公就鍾意大蔥黑豚肉餃及白菜馬蹄黑豚肉餃湯底是豆乳白雞湯,香濃順滑,濃濃嘅豆香,好快比我哋K.O.咗要再加湯😝嚟到梗係要試下女王叉燒啦,厚切嘅半肥豚腩,甘香可口,好味道~店主仲推介當日嘅鹵水牛脷,原來都係厚切😍啖啖肉,腍滑適中,好介紹!戰士鍋真係份量十足,加上叫咗幾款小食,我哋都食淨咗數隻餃子😌😌。另外 日和嘅黑醋同麻辣醬都好好味,蘸餃子火鍋絕配~ 它們嘅麻辣醬有別一般有很多辣紅油,它們是無油嘅醬料,蘸多都唔怕肥,哈哈~
戰士鍋嘅餃子山
花枝丸及日本豆腐