2009-04-23
23-4-2009睇了蔡瀾先生的專欄 (http://www.motor.atnext.com/moDspContent.cfm?article_id=(%22%2CO%3DQ%3FW%24%22B4%20%0A&CAT_ID=18&SelectedIndex=32) 及食友的 Facebook 相片, 對呢度好有興趣, 今日專登 lunch 0黎試試.叫了海鮮喇沙 ($45), 唔算好出色, 但比起好多地方, 好好食了:-- 湯底: 頗香辣, 椰味適宜, 不過整體好似唔多夠濃味, 可以更好.- 麵底係檬粉 + 油麵兩溝, 口感豐富, 不過我都係 prefer 米粉 + 油麵多 d, 下次記得轉先得.- 配角就係 standard 的蝦, 鰤魽, 魚片, 蛋, 芽菜, 豆卜及粉狀叻沙葉 (?), 鰤魽食落先「血壓」後帶點苦澀, 睇0黎唔多新鮮? 其他的就食完無乜印象.小店乾淨企理, 老闆及阿姐都幾友善, 加上呢度係旺角, lunch hour 90% 滿絕不稀奇.埋單 (唔收加一) $45, 頗滿意的一個 lunch, 嗜東南亞食物的, 可以一試 -- 不過如果你好似搭檯個女人咁,
埋單 (唔收加一) $45, 頗滿意的一個 lunch, 嗜東南亞食物的, 可以一試 -- 不過如果你好似搭檯個女人咁, 覺得「兩溝」的喇沙麵底係「怪雞」之事, 又嫌人0地 d 魚片唔同港式粉麵店0個隻味, 呢度應該唔0岩你, 行多兩步到亞皆老街食碗味精粥吧啦. -_-!
下次食 bak kut teh.