2016-03-18
記憶中兩三年冇食KFC喇,都唔記得KFC係咩味,偶然見到KFC下午茶既廣告覺得好似好抵食,於是今日下午就諗住去屋企最近果間試一下,係大埔超級城我簡左S3,家鄉雞下脾茶餐,本身應該係家鄉雞下脾,一盒雞粒同一個蛋撻,點知佢無端端比我一個雞胸,超大件,心諗,22蚊更抵?雖然要肥死喇!搵個位坐低,開始「品嚐」,迫不及待,話曬都幾年冇食喇,先試雞粒,凍既,已經淋左,又冇乜味,手輕輕捏雞粒,油都滲出來,可想而知,差評!第二樣,家鄉雞雞胸,唔知係家鄉雞定係炸雞,外面包住既麵粉超級厚,咪走炸皮,剩低隻雞胸超級細件,d肉又好乾,失望第三樣,蛋撻,麻麻地咯,都係出面餅店蛋撻好味,我食蛋撻既時候已經凍洗,冇計⋯⋯最後飲一啖熱既綠茶,好甜!都係唔飲住喇!今日已經爆卡路里喇,家鄉雞354,蛋撻186,雞粒估計係150,加咁甜既綠茶⋯⋯總結:對香港既肯德基真係好失望,之前係上海食種類又多又好味,唔怪得更平喇!質素太差,爆卡路里唔緊要,但係都要食到d有質素既野架,已經係咁,真係為卡路里唔抵咯
S3家鄉雞下脾茶餐
雞胸外面麵粉皮超級厚!