2017-07-14
去澳門食葡國餐就食得多 係香港吃貨就未食過喇 今次無意中發現了尖沙咀有開新開的葡國餐廳裝修幾靚💡所以決定一試!=============================今次我地兩個人食 臨叫餐時特登問左侍應有咩推介 最後我地揀左 蒜香招牌咪走雞🍗🐥葡式白酒煮蜆 爆芝馬介休球🧀同甜品葡式多士🍞.1⃣首先黎左個法包先🥖吃貨好鍾意的貼心位係附送的牛油軟硬度剛好 因為我好怕每次點餐包舊牛油係太硬身 係舊麵包到搽極都搽唔到 另外仲有新鮮橄欖搽麵包.2⃣爆芝馬介休球 真心好爆芝 同朋友無聊即場比試下邊個可以整到最長拉絲😂加分位係馬介休球size岩岩好 因為上次係澳門好出名果間葡國餐廳的馬介休球係超巨型size 所以本身好擔心太大舊食濟食唔到主菜 好彩唔膩.3⃣葡式白酒煮蜆 呢個要比⭐⭐⭐⭐⭐ D蜆大隻到一個點❗❗❗後尾忍唔住問老闆娘 知道d蜆係紐西蘭空運到港 好鮮甜 用白酒煮非常入味 十個推介 另一溫馨提示 呢道菜入面有用西芹吊味 如果唔食西芹的朋友 可以點餐前同餐廳講聲.4⃣蒜香招牌咪走雞🐔🐥呢個燒雞落料勁足 有麵包糠芝士同勁多蒜❗仲有南非運來的piri piri 辣粉 少少辣味 但是可接受的辣 因為我
=============================
4⃣蒜香招牌咪走雞🐔🐥呢個燒雞落料勁足 有麵包糠芝士同勁多蒜❗仲有南非運來的piri piri 辣粉 少少辣味 但是可接受的辣 因為我本身唔食得辣 呢種辣味perfect😋鍾意食辣的朋友可以試餐廳另一款霹靂非洲雞 試完的朋友可以同我分享返有幾辣😀😀 講返本身隻雞 雖然係燒雞 但肉汁豐富 唯一可挑剔係肉汁太豐富的同時 面果層麵包糠會淋左少少
5⃣葡式多士🍞呢間餐廳甜品選擇好多 特登影左張menu比大家睇 咁我今次就揀左葡式多士 本身以為好膩 多士喎😱點知有驚喜 多士個汁係士多啤梨🍓同藍莓做成 所以入口甜甜酸酸 而且有別於其他多士一咬D油飛曬出黎 呢個口感有點似豆腐😂口感特別 值得一試
=============================
另外 到臨走時先原來呢間唔係新餐廳 原來之前三年一直係西貢開業 所以儲落好多熟客
❗❗❗大家係咪好好奇點解我知咁多嘢呢 因為呢間餐廳個老闆娘得閒會周圍同客傾計😂所以八卦的我梗係捉住老闆娘係咁問啦😈
🔴要搵一個坐得舒服 慶祝生日 週年紀念 朋友聚會 呢間餐廳絕對係穩陣之選✔✔
=============================
葡匯咪走雞葡國餐廳 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道118-130號美麗華廣場二期1樓167號舖