2017-08-25
Torimen係一間極高質素既日式串燒店,位於蘇豪區,真心覺得無得輸,比起日本好多串燒店更出色。店內裝修帶點玩味,加上唔少漫畫裝飾第一串就係呢串無敵牛脷,大多數串燒店一係燒得太乾太韌,一係太薄。呢個厚切牛脷,外表燒得極香脆,裡面極嫩滑,仲有肉汁,係香港從來未試過咁好食既牛脷。免治雞肉棒亦都係佢地另一招牌,唔係出面街外既免治雞肉棒,師傅手打將雞軟骨同雞肉打成肉棒,加埋生蛋黃,食落相對地道,同係日本近乎一樣,實在完美。荔枝豬肉卷併小蔥豚肉呢個串燒相對有返少少港式既味道,荔枝豬肉卷,甜而滑,荔枝入口爆汁。蔥豚肉突出蔥豚肉既味道,非常出色香辣炸雞同樣炸得極脆,肉汁滿溢,辣味相當突出。白鱔又係一個我認為絕對係無敵既串燒。白鱔燒得好食絕對唔簡單,師傅要掌握火候恰到好處。白鱔燒到岩岩好,帶點微燶,但白鱔肉入口全部都係肉汁,仲有少少魚脂味,想像唔到咁好味。雞皮大蝦亦都係Torimen一道有一啲創意既串燒,將雞皮包住大蝦,雞皮燒到脆口同時將油份滲入大蝦裡面,亦都保住大蝦既鮮味。入口又脆又嫩,極為享受!Torimen除左串燒外,仲有cocktail飲,呢個熱情果cocktail用上 Gin,Sake, R
荔枝豬肉卷併小蔥豚肉
入口又脆又嫩,極為享受!
Torimen除左串燒外,仲有cocktail飲,呢個熱情果cocktail用上 Gin,Sake, Rosemary ,檸檬,熱情果,想像唔到一間咁出色既串燒店都有咁出色既cocktail