2019-01-13 1162 瀏覽
為慶祝男友生日,知道佢鐘意環境靜靜同上次去日本都無去到既Omakase tempura ,為左幫佢完夢所以揀左上環既 '天海'之前睇過介紹,知道訂位先要過數俾deposit 但原來現在可以上天海網站購買套票,比起在門店大概有9折優惠,可以電話聯絡店家後再whatapps 溝通可以payme 又可以過數,比之前方便好多當晚只有3枱客人,每枱客人就有自己專屬的menu ,寫埋happy birthday 好貼心前菜就無咩特別,男友話刺身新鮮唔錯但小妹唔食生野就安排左汁煮俾我,都不錯感受到食材既新鮮鍋物,和牛壽喜燒開始來主角啦!頭炮係海老(海蝦)師傅分開3個部分上,蝦頭實在令人驚艷!香脆到好似食蝦片咁,連上蝦膏的甘美實在感受到師傅處理食材的功力,對比係蝦頭蝦身確實有d 暗然失色 蟹棒-小妹都覺得唔錯,肉質彈牙啖啖蟹味金目鯛-師傅連魚鱗一齊炸,上層脆卜卜魚肉香滑季節之野菜-係條豆,係到有少少失望,原來以為仲有其他上但無,得條豆😂烏賊大葉-好厚切既烏賊!原以為會好難咬但唔會,好彈牙黑松露帶子-帶子同黑松露味道配合,但帶子始終係水份比較重嘅食物,所以炸漿就濕左,有小小扣分太刀魚-原本以為係鰻魚但侍

之前睇過介紹,知道訂位先要過數俾deposit

鍋物,和牛壽喜燒

蟹棒-小妹都覺得唔錯,肉質彈牙啖啖蟹味
金目鯛-師傅連魚鱗一齊炸,上層脆卜卜魚肉香滑

烏賊大葉-好厚切既烏賊!原以為會好難咬但唔會,好彈牙
太刀魚-原本以為係鰻魚但侍應姐姐話係太刀魚,魚肉會較為結實
穴子(鰻魚)對比太都與的確係肉質軟身好多,但味道小妹覺得差唔多

櫻花蝦茶漬飯-小妹最鐘意食茶漬飯!份量唔多,櫻花蝦可以另上就更好,可以俾客人自己選擇分開食或者連茶漬飯一起吃,就唔會泡到軟身

甜品-車厘子咖啡凍

生日仲有小蛋糕,仲寫埋日文生日快樂
2019-01-03
生日