雖然我鍾意自己煮,但間中想出街食個靚素食早餐,參考一下專業的配搭。最近留意到「NINETYs」是因為它們的咖啡換植物奶唔需要加錢,再看下去發現都有好幾款唔錯的素食早午餐可供選擇,於是找個 Green Monday 去試試看。NINETYs 共有三間分店,灣仔、金鐘和中環都有,這天我就選了灣仔分店,由地鐵站行過去五分鐘左右,都幾容易搵到。除了免費換植物奶之外,我見佢地都經常做外埋咖啡特價,亦可以自己帶杯去買咖啡。我一直以為只是間咖啡小店,不過店內座位比想像中多。這天來坐低慢慢食,第一件事發現檯面樽水入面有活性碳,覺得非常有趣,我之前也在台灣還過這種一枝枝可以放入水的活性碳不過一直無用過 XD,店員說可以平衡pH值。店有有少少工業風裝修,樓底高可以看到水管氣喉配水泥牆身之類。素食餐點可以看右邊的部分,有牛油果、炒蛋和大菇吐司等,另外也可以吃優格碗。我覺得幾款素食吐司都幾好食,今次先試好似最正的牛油果吐司。咖啡店飲到的飲品這裡都有,我覺得比較特別是一系列特色茶品,十分好奇「Blueberry Cupcake」是甚麼茶。 Avocado Toast HK$108這裡的牛油果吐司不是單單壓爛牛油

Avocado Toast HK$108

這裡的牛油果吐司不是單單壓爛牛油果加兩隻蛋咁簡單,上面還有一陀紫紅色的紅菜頭優格,擺盤仲非常精美添!見餐牌上面寫「masterchef recommendation restaurant 2019」,因為我最近都追緊 Masterchef AU 2020 的關係,所以份外有親切感,這裡的菜式也的確有點澳洲的感覺。

雖然我唔確定應該點樣食佢,不過夾埋一齊係好好食,味道好有層次,最驚喜係下面個肉桂味貝果,香氣十足也跟上面的鹹食很合得來,尤其果個紅菜頭又真係幾得意。

Latte HK$42

最近 Green Monday 同幾間咖啡店合作,推出免費換植物奶或免費植物奶咖啡的優惠,這個六月每逢星期一15:00-17:00來NINETYs,可享植物奶咖啡買一送一優惠。而佢地平日都可以免加錢換植物奶,所以唔一定要等星期一架。

NINETYs 的咖啡有兩種豆子可以揀,一款可可一款果香,兩款都係混合豆,我見到有朱古力味當然即刻揀朱古力豆啦。第一啖入口真係有少少可可豆味,超香好好飲啊!隨咖啡還會附一小盤藍莓乾,平常喝咖啡都是附餅乾多,有藍莓乾咁健康又幾特別。

因為這裡轉植物奶唔使加錢,朱古力味咖啡豆又勁好飲,菜式fancy又好食,我覺得應該會再來買咖啡或者約朋友吃早午餐。
2020-06-15