之前在合舍跟 moono 同場的酸種麵包品牌 Alive Food,最近在深水埗汝州街開了全新店面,位置就在素年斜對面。現場可以吃到各種以招牌酸種麵包作基底的開放式三文治,也有很多精緻西餐素食料理,有咖啡有紅茶菌有啤酒飲,環境都幾寫意架!非常文青路線的店面,坐窗口位望街或影相都幾正。店內只有十數個座位,來吃早餐的話應該還好,之後多人知可能要排隊都唔定。我來這天才剛 soft-opening 幾日,環境都是很基本的佈置,架上之後可能有更多東西。雪櫃入面的是純素Cream Cheese抹醬,看起來很吸引,下次試下好唔好食再決定要唔要買罐返屋企。最底層一樽樽的是紅茶菌,外國已經很流行的酵素健康飲品,香港暫時還未成為主流,佢飲起來其實有少少似汽水之類。紅茶菌有唔同口味,應該都會不時轉換,可以自己到店內看看。Soft-opening 的 menu 大概有 90% 係素食,部分更係 VEGAN,睇餐牌的時候可以留意返。早餐系列有招牌酸種麵包,因為品牌係專做酸種麵包嘛,所以直接拿來做開放式三文治,四款口味都係素食,兩款仲係純素,望起來都非常吸引。唔食麵包都仲有 ACAI Bowl 同 Vegan Y

非常文青路線的店面,坐窗口位望街或影相都幾正。

Soft-opening 的 menu 大概有 90% 係素食,部分更係 VEGAN,睇餐牌的時候可以留意返。早餐系列有招牌酸種麵包,因為品牌係專做酸種麵包嘛,所以直接拿來做開放式三文治,四款口味都係素食,兩款仲係純素,望起來都非常吸引。唔食麵包都仲有 ACAI Bowl 同 Vegan Yogurt Bowl,兩者都是純素兼非常健康的東西,不過冬天吃好像有點生冷,之後再試。

Avocado & Tomato Salsa HK$70/Vegan

我猶疑了一陣要吃三文治還是後面的主食,最後都係想食芝士。這個牛油果吐司是隔離檯點的,我借來拍了一張相,大概係咁既份量你可以參考一下。

主食類 11:30 後開始供應,幾個朋友來的話可以點兩三個分享吃。這部分有三個係有肉,非素食,唔係用素肉,自己留意返。最底仲有兩款甜品添,我見隔離檯叫左 Bread Pudding,原來係西班牙Style即是比較像法式吐司的樣子,唔係美式有果乾果隻。

飲品主要係咖啡,價錢都幾 OK,轉埋植物奶都係 HK$40 一大杯。

Latte HK$35

咖啡豆係 Nutty 中深焙口味,我都幾鍾意,拉花都唔悶有少少驚喜。

Warm Burrata in a Rich Tomato Sauce HK$75/Vegetarian, Nuts

因為我好鍾意食芝士,所以見到有成個芝士波食就揀佢,哈哈。類似的菜式通常在高級意大利餐廳食到,這裡將芝士波放在番茄醬中間,再配酸種麵包脆片,沾著芝士和醬吃,讓人非常滿足!

Menu 上面其他菜式都非常吸引,完全係去高級餐廳先食到咁種陣勢,但價錢又幾合理仲唔收加一,最重要係響我屋企樓下嘛!下次約朋友再去食多幾款先得!
2021-01-05