九龍灣其實都幾素食沙漠,想搵素食勁困難,好采都有一間堅果奶茶頂住。由台灣飲到香港,我已經飲左 Nuttea 好多年,品牌用腰果、核桃、杏仁、榛果和夏威夷果仁五大堅果,低溫萃取的堅果奶和堅果奶蓋都異常好味,絕對令人一飲上癮。完全沒有牛奶成分的堅果奶茶,除了適合純素飲食人士,亦是有乳醣不耐或者想皮膚變靚人士首選。伯爵朱古力堅果奶蓋茶 HK$47你有吃過金莎朱古力嗎?這杯 exctly 就是那個味道,榛子跟朱古力的配搭給你最療癒的感覺,工作忙碌的一天,喝一杯就能解決煩惱。茉莉綠鑽堅果奶蓋茶 HK$35我飲堅果奶蓋通常都揀一個台灣茶底,然後要無糖去冰,打算買俾我飲的話自己 mark 低 (喂?)。堅果奶蓋可以先直接挖來吃,吃夠再混著茶一起喝,可以享受不同層次的味道和口感。

伯爵朱古力堅果奶蓋茶 HK$47

茉莉綠鑽堅果奶蓋茶 HK$35