2017-01-03
今日去咗卷福與他的朋友們食飯,呢間餐廳主打係食小龍蝦,雖然係由大陸落黎香港開鋪,但係負責人之前有講過佢地自己有一套嚴格嘅品質,監管小龍蝦嘅來源,希望食客可以食得安心又放心。餐廳大約可以坐100人,可能因為岩岩新開張,都有好多位,我地就坐咗梳化位到,環境都幾舒服。一黎坐低就見到餐具舊舊地,雖然係新開張,但可能餐具、餐牌都係用舊鋪嘅野,都有少少生鏽,不過唔影響食飯嘅。我哋叫咗個「有河南口音的荷蘭小黃瓜」$28。佢係用咗河南嘅手法炮製荷蘭出產嘅小黃瓜,個擺設好精美用特別醬料,甜中帶辣,酸酸甜甜,好爽口。餐前點嚟食特別開胃。小龍蝦菜式有平有貴,百二至四百都有,我同朋友就比較中意食辣,所以我地叫咗一個啤酒蝦$199。叫小龍舟蝦料理可以加刀削面$30。啤酒蝦份量就細咗少少,估唔到一大盤拆左殻,d肉都冇一個碗,同埋蝦肉無想像中咁鮮甜,但係個汁就好好食喇,好香濃。個汁配上寬條麵好夾,好開胃,同埋好岩當做主食…但因為實在太好味忘記左影,記得之時已食左一大半了。想食肉所以叫左艾瑪秘製雞翼$168,有8隻,份量都唔小,夠兩三個人食。我同朋友兩個就食唔晒。味道方面,有點似濕既土屝雞翼。好惹味,又有小小辣味,岩
想食肉所以叫左艾瑪秘製雞翼$168,有8隻,份量都唔小,夠兩三個人食。我同朋友兩個就食唔晒。味道方面,有點似濕既土屝雞翼。好惹味,又有小小辣味,岩晒重口味既朋友~
另外仲叫咗一個好特別既豆腐,叫做寂寞難耐的小家碧玉$88,睇個名都笑左好耐,好似為我地而設咁,哈哈!佢個汁係用南瓜整成,不過南瓜味就唔算太濃,店員話係因為用日本南瓜所以冇中國南瓜咁濃味。每一塊豆腐都好精緻,上面會鋪左一層菜去煎,賣相幾特別,個豆腐都滑。
個人感覺食物不過不失喇,但環境同員工嘅態度我會俾90分,份量都算幾大,但價錢就略貴,可以一試。