2022-07-29
這間叫「九龍城同撈同煲」既火鍋店好有香港既情懷,從舖頭嘅裝修、擺設、牆身的壁畫、用嘅碗筷、食物等等到時充滿了香港感覺🇭🇰 座位之間好寛敞,枱與枱之間都有點距離。而食物嘅種類都有好多可以選擇🔸冬甫美人鍋(雞湯)呢款湯底男女士都好適合😆問店員有咩湯底好推薦,佢話呢個係招牌湯底,黎到睇到嗰隻雞完全覺得冇介紹錯👍🏽 有蟲草花、花膠、桃膠、走地雞、竹笙、金華火腿骨等,材料都是好滋潤美顏嘅食材🧚🏼♀️先飲咗碗湯,飲落一啲都唔鹹,味道清甜不太油膩。飲咗湯之後店員會幫我哋將隻雞切開,隻雞都啖啖肉🐓🔸八吋長蟹棒有驚喜嘅蟹棒😆 有四條而且係用咗高身嘅玻璃杯裝住,呢個蟹棒完全唔係麵粉造成,食到蟹味同埋一絲絲嘅蟹肉🔸脆鯇魚片份量都算多,肉質好爽口,好新鮮🐟 而且啲骨都係一啲長嘅骨🔸老友鬼鬼 老友鬼鬼即係黑松露墨魚滑老油條,係一個熟食的小吃。新鮮熱辣辣整成,墨魚滑好彈口,整體亦都好香口🔸錦鯉糖不甩條錦鯉做到維肖維妙,其實佢係錦鯉糖不甩打卡程度係一百分📸 店員會將兩條錦鯉放落湯底入面,🐠好似喺水中暢遊一樣,煮咗一陣之後會拎齊,灑上花生碎然後再剪一粒粒,食嘅時候有諗過味道會唔會吸收左啱啱食物嘅味道好奇怪,食落口完全
座位之間好寛敞,枱與枱之間都有點距離。
而食物嘅種類都有好多可以選擇
🔸冬甫美人鍋(雞湯)
呢款湯底男女士都好適合😆
先飲咗碗湯,飲落一啲都唔鹹,味道清甜不太油膩。
飲咗湯之後店員會幫我哋將隻雞切開,隻雞都啖啖肉🐓
🔸八吋長蟹棒
🔸脆鯇魚片
份量都算多,肉質好爽口,好新鮮🐟
而且啲骨都係一啲長嘅骨
🔸老友鬼鬼
老友鬼鬼即係黑松露墨魚滑老油條,係一個熟食的小吃。
新鮮熱辣辣整成,墨魚滑好彈口,整體亦都好香口
🔸錦鯉糖不甩
條錦鯉做到維肖維妙,其實佢係錦鯉糖不甩打卡程度係一百分📸
🔸遮仔啫喱
哇..哇..真」係遮仔啫喱杯!完全係細細個飲茶嘅回憶呀~把遮仔仲可以開同收的!雪得好凝固👍🏽