2023-04-09
📍Miss Tira荃灣南豐中心嗰度前排開咗間現切韓式tiramisu專門店,之前成日見到排晒隊😱Tiramisu有好多唔同口味選擇,包括🍓草莓海鹽芝士奶蓋🥭楊枝甘露🌰海鹽焦糖蜜栗子同🍫朱古力等等,全部都係用天然零卡糖整㗎~食完都冇咁大罪惡感😇Tiramisu嘅賣相真係超吸引,搞到我都忍唔住一次過買咗兩個返去試😍🍓草莓海鹽芝士奶蓋 $58/件一見到呢個就即刻比佢嘅粉紅色吸引咗,真係好靚呀💗第一啖食落有香濃嘅士多啤梨味,後嚟慢慢散發出淡淡嘅奶香,cream嘅口感亦非常綿滑輕盈,配埋面頭酸酸甜甜嘅士多啤梨果醬,食落會冇咁膩,成個組合都超級夾😋唯美中不足嘅係海鹽鹹味唔突出,未能中和甜味,令成個tiramisu味道有d太甜🥲好彩留返粒士多啤梨最尾食,可解去口中嘅膩感👍🏻🥭楊枝甘露 $58/件呢個港式甜品嘅口味真係好特別呀~第一次見所以搞到我好好奇😆呢個一食落就有好濃嘅椰香味,而芒果味亦好清甜💓餡料除咗有芒果之外,仲有柚子肉同西米,口感豐富,味道真係好似楊枝甘露💕呢個配搭係幾新穎,𣎴過試一次就ok,下次都係食其他味😌整體嚟講,由於係韓式tiramisu,所以唔好期望會好正宗,食落比較似忌廉蛋糕🍰
🍓草莓海鹽芝士奶蓋 $58/件
草莓海鹽芝士奶蓋
🥭楊枝甘露 $58/件
楊枝甘露
整體嚟講,由於係韓式tiramisu,所以唔好期望會好正宗,食落比較似忌廉蛋糕🍰另外因為cream偏多,一人食一件可能會覺得好膩,建議同人share😬最重要嘅係採用零卡糖,如果想食得健康d,呢個都係個唔錯嘅選擇🫶🏻
評分(最多5粒⭐️,✨為0.5)
❣️味道:⭐️⭐️⭐️✨
❣️環境:⭐️⭐️⭐️
❣️服務:⭐️⭐️⭐️
❣️賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️
❣️CP值:⭐️⭐️⭐️
📍荃灣青山公路荃灣段264-298號南豐中心地下A119號舖
🩷❤️🧡💛💚🩵💙💜🩷❤️🧡💛💚🩵💙
如果想睇更多food reviews,歡迎follow IG @littlehkgirl_eat.all.day❣️