2021-07-13 48 瀏覽
不嬲都好少去元朗食嘢,但係近嘅朋友話元朗開咗間好味日本餐廳,不嬲鍾意食嘢嘅我,就特登搵日去咗元朗試呢間豐森水產入到去好surprise呢間餐廳竟然會有原條魚刺身香港唔係好多餐廳會有原條魚刺身,見到梗係要試下啦價錢就係時價,要問職員佢就會報價俾你。我哋見呢度有,諗住呢啲原條魚刺身喺香港食會好貴,但係價錢亦都竟然出奇地合理,種類方面每一日都唔同,有金目鯛、深海池魚、魴鮄魚等等⋯⋯我哋今日就試咗魴鮄魚($338)落單嘅時候職員同我哋講條魚可以兩食,魚肉做刺身,魚頭同魚骨會攞嚟煲湯。刺身好甜食落唔腥,上刺身嘅時候職員會比一種柚子醋我哋點刺身食,點完柚子醋之後嘅刺身更加可以帶出條魚嘅鮮味。食完刺身之後仲有個湯,個湯入面有大蔥同豆腐,好甜,值得試另外我哋仲叫咗餐廳其他菜式炸軟殼蟹沙律,軟殼蟹係新鮮炸起嘅,唔會有油嘅異味,軟殼蟹份量亦都好足,加埋新鮮沙律菜同埋啲酸酸甜甜嘅醬,好開胃磯燒岩蠔 (4只)成隻蠔上嘅磯燒岩蠔,上面仲要鋪咗芝士去焗,上枱已經聞到好香~差啲想唔影相就食咗先另外我哋仲嗌左個海膽蟹子炒飯個炒飯有海膽香味,除咗蟹子除外,仲有好多其他配菜切粒,呢個炒飯好似係餐廳推介嘅~飯後佢哋仲送咗一

入到去好surprise呢間餐廳竟然會有原條魚刺身
香港唔係好多餐廳會有原條魚刺身,見到梗係要試下啦

活魚刺身

另外我哋仲叫咗餐廳其他菜式

磯燒岩蠔 (4只)

另外我哋仲嗌左個海膽蟹子炒飯

飯後佢哋仲送咗一個精緻甜品盒,入面有四件甜品,食完飯之後仲有甜品食朋友好開心~

環境闊落,坐得舒服,食得好開心嘅一餐~
下次一定會再嚟試佢其他魚刺身

活魚刺身