雖然離屋企唔遠,但好少會行到嚟呢個位置,最多都只係去到買Pizza。我印象咗「Blossom」嘅舊舖係銀咖哩😂,呢日知道佢變咗打卡咖啡店都係因為某個餐飲優惠App做推廣呢。估唔到星期日有咁多人幫襯咖啡店,絕對稱唔上隱世啊😎,好彩我哋去到嗰陣有張二人枱啫。其實餐廳唔算太細,都有幾多座位下,不過有少許逼,還可接受。門口位置嘅座位比較光猛,而且頗有格調,適合打卡。相中嘅女仔就係好例子,影咗半個鐘都有...📸,哈哈。明嘅,相機食先嘛!小店嘅定位係咖啡店,賣嘅食物以輕食類為主,另外仲有唔少甜品選擇!價錢一般啦,鹹食相對貴,一碟意粉平均索價$100;而甜品就相宜啲,$3x-$4x一個,用App買仲有8折優惠😊。其實一心諗住嚟食甜品嘅,但晏起身又未食午餐,所以就嗌咗一碟意粉Share食。我要咗Crab Meat Pasta($108)加配Smoked Salmon(+$15),意粉比想像中大碟,起碼食得飽🙈,而且係熱辣辣送上。味道都OK,餸料本身有🍄蘑菇、蟹籽同🦀蟹肉,但後者比較碎同埋少,好彩加咗煙三文魚,否則會好寡。Pasta採用扁意粉,但個人唔太喜歡而已,唔關好唔好食事。食完正餐就到期待已久嘅甜
Crab Meat Pasta
Crab Meat Pasta
食完正餐就到期待已久嘅甜品😋,男店員(定店主)幾細心,落單時有主動問我哋洗咪後上。由於太為食嘅關係,又未試過佢嘅出品,再加上有折扣優惠,我哋一次過試晒三款佢哋自家製嘅甜品🍨。諗起都覺得狂野啊!
Homemade Tiramisu
Homemade Tiramisu(原價$48),提拉米蘇係賣飛佛😍,無論去到邊或者有幾飽,我都一定會嗌。基本上我會嚟試吓呢間小店,都係因為佢有賣Tiramisu。首先,我認為佢嘅賣相幾掂,整整齊齊一件長方形,份量唔太細。
Homemade Tiramisu
食落都唔錯,我會話佢係一件正宗Authentic嘅Tiramisu,因為有齊晒基本嘅材料,味道亦無偏差!市面上充斥住好多以忌廉扮Mascarpone Cheese嘅假貨,呢件絕對唔係。另外,酒味同咖啡味嘅比例算幾好,兩者均食得出,手指餅亦夠濕。不過整體味道好似甜咗啲,即使佢係符合晒所有條件,但奈何稱唔上好好食🤔。
Homemade Banana Cake
Homemade Banana Cake(原價$38),幾樣甜品之中,我認為香蕉蛋糕係最抵食同埋最有驚喜的。好搞笑地佢亦係製作時間最耐嘅一款。香蕉蛋糕有兩大件,另外仲有半條蕉🍌作點綴,蕉上面係鋪咗層焦糖,令人聯想起焦糖燉蛋。
Homemade Banana Cake
第一啖食香蕉蛋糕有啲出乎意料嘅感覺,因為外皮係脆脆的。我哋估計件蛋糕應該係啱啱拎去焗完出嚟,但後尾食下食下又覺得有少少乾。再者就係蛋糕嘅香蕉味其實唔夠濃,如果係香蕉愛好者,可能會失望。不過我就覺得唔太大影響,值得一試🤤!
Homemade Basque Burnt Cheesecake(原價$48),之前喺中環食過類似嘅芝士蛋糕,覺得好正,見呢度都有賣,就一於試吓。原來呢度係切餅🍰,唔係一個迷你小圓餅。題外話,呢隻芝士蛋糕係近年先興起的,口感有別於傳統紐約芝士蛋糕,無咁厚實,而係比較軟身。
不過呢件蛋糕面頭啡色燶燶哋嘅皮,欠缺焦香,而且同蛋糕本身有啲離層,可能係乾咗嘅關係,定抑或放耐咗?芝士蛋糕食落的確無平日咁飽滯,偏柔軟,但唔係好啱我哋口味,因為🧀芝士味唔夠濃,反而好似有啲🍋檸檬味?味道唔太甜嘅,但比較單調,食多幾啖已經厭咗。
食物以外,我想講多少少對咖啡店嘅感受。其實真正嘅店主定店員服務幾好,睇得出佢哋用心經營,會問下客人對食物嘅感覺,又幾好禮貌。可惜小店唔大,呢日吧枱位置坐住嘅都係店主嘅朋友(有3-4位, 又稱偽店員),某程度上導致一般客人唔知邊度係收銀處(佢哋隔離),因為又無清晰指示,有啲尷尬😥。
再者,偽店員會幫手傳菜,但只係個別人士態度比較親和吧,都唔記得佢哋有無帶口罩...。唔知點解,我個人感覺唔太舒服,有啲反感。不如偽店員們集中精神消遣吧,粗重功夫交返畀專業嘅店員。另外,令人無言嘅位係一位好Nice嘅偽店員問番我轉頭個優惠App係邊個同點用,唔通真正識用嘅店員都無幾多個😅?
總括嚟講,我認為小店各方面都好似爭少少咁,唔係話差,但又同好好有啲距離...,唔識講。我自己短期內就未必會再到訪,不過我又覺得如果未試過、想嚟打吓卡,都可以一戰嘅,甜品性價比都算高嘛👍。如果小店有機會睇到我個食評,希望唔好介意,現時係唔錯,但係可以做得更好💪。
2020-06-07