身為半個灣仔人,經常會罅搵食,今晚找到駱克道 「任你點車仔麵」。上網search 下先知原來首間鋪巳扎根深水涉,灣仔這間略為低調,小食車仔麵的我一於要試試。朋友是車仔麵控,一坐低二話不說已經密密剔,最後剔左六餸、名乎其實大碗車仔麵。亦因為超多餸選擇,所以我都要認真唸下,先由麵的種類、醬汁和餸等開始 。 朋友話要加餸 ,再點多款小食填下肚先。小食有豬手、炸大腸等重口味野, 正常不過的小食亦有雞亦、豬紅、豬皮……… 等,份量當然比叫餸多。 商量後我們選了街頭小食 $32  豬皮索晒濃郁的咖哩汁, 醬汁超惹味、香口,辣度幾出;豬皮爽口、 魚蛋彈牙, 有水準。 我的車仔麵先上枱,一看就知我這碗肯定比朋友的健康。   我先要試一口腩汁湯底, 都幾濃郁。再夾起一注        超誇張,花膠足足有我手板咁長, 無花無假。花膠雖然薄身但入口軟滑無比,鮑汁入味帶鮮, 滿滿膠原, $13 絕對是超值。  亦煮得好靚, 雞黃呈配太陽一樣的鮮橙色,半凝固; 蛋香十足。  最正就是以清湯煮, 可以吃出蘿蔔本身的清甜,入口無渣亦同樣重要,這裡集結了這幾點元素, 而且是入口即溶。  瘦肉比例九比一, 口感不夠軟

朋友話要加餸 ,再點多款小食填下肚先。

商量後我們選了街頭小食 [咖喱豬皮魚蛋] $32

我的車仔麵先上枱,一看就知我這碗肯定比朋友的健康。

[鮑汁炆花膠、日式豬軟骨、日式糖心蛋、清甜蘿蔔、紫菜、烏東加腩汁]

我先要試一口腩汁湯底, 都幾濃郁。
再夾起一注 [鮑汁炆花膠]       超誇張,花膠足足有我手板咁長, 無花無假。

[日式糖心蛋] 亦煮得好靚, 雞黃呈配太陽一樣的鮮橙色,半凝固; 蛋香十足。

[蘿蔔] 最正就是以清湯煮, 可以吃出蘿蔔本身的清甜,入口無渣亦同樣重要,這

裡集結了這幾點元素, 而且是入口即溶。

[日式豬軟骨] 瘦肉比例九比一, 口感不夠軟腍, 但就炆到十分入味。
朋友的六餸麵真心大碗有  [鮑汁炆花膠、炆花菇、手打墨魚餅、牛柏葉、清甜蘿蔔、幼麵腩汁]
佢話手打墨魚餅勁好味, 彈牙之餘吃到墨魚粒,相當有口感。

[炆花菇]  用上厚肉大隻的大花菇, 口感更佳;同樣以鮑汁炆至好入味。

雖然車仔麵區區都搵到, 但水準往往好參差 ,而這碗車仔麵絕對可以滿足選擇困難症的我之餘,水準真心不錯,更重要是價錢亦相當合理
2019-10-01
  • 花膠