2021-09-17 69 瀏覽
中秋節都就嚟到,點解天氣仲熱成咁,中午時份有成35 度,問人點頂。哎!天氣咁熱攪到人哋都冇乜胃口添,咁最好就食碗麵又一餐。行過佐敦我就一定唸起「盛記粥麵」疫情呢段時間都冇去過,今日咁啱就重回舊地,坐低吃碗麵。印象中內裡和之前分別不大,枱與枱之間用膠板間好,四人一枱,地方乾乾淨淨。本身諗住食水餃麵,但見近排膊痛,聽講補充膠原會有幫助,於是就點左可以補充膠原嘅「豬軟骨麵 」$36習慣先喝一口湯底,喝到有大地魚的鮮甜,亮點是加入韭黃,麵質仍然是爽口彈牙,還吃到點點豬油香。我毫不猶豫地將一件完整的豬軟骨放入口,軟稔稔加上黏黏的口感,加上濃郁的醬油香實在太過美味了。「炸両」 $26炸両比外面吃到的較細卷,薄透的腸粉皮包著油炸鬼,油炸鬼感覺是翻炸過的,香脆但邊位略帶點硬,我至鍾意加超多麻醬、甜醬,再加小小豉油,令味道更提升,有埋芝麻就更完美!
哎!天氣咁熱攪到人哋都冇乜胃口添,咁最好就食碗麵又一餐。
行過佐敦我就一定唸起「盛記粥麵」

疫情呢段時間都冇去過,今日咁啱就重回舊地,坐低吃碗麵。

「豬軟骨麵 」$36

「炸両」 $26