踏入秋冬即係黑松露的季節,我當然立即把握時間開始食,今年就先吃沙田萬怡酒店 Mo Mo Cafe 的「奢華黑鑽松露」下午茶,兩個人竟然HK$400有找,仲免費升級氣泡酒,會唔會太抵食呀?不過食素的朋友想 High tea 就要約個食肉的一齊去啦。沙田萬怡酒店在石門站附近,隔離又有巴士站,交通非常方便,但成個氣氛就旺中帶靜,餐廳環境坐得好舒服,同閨蜜來傾偈一流。食英式下午茶一定要有 scones,Mo Mo Cafe 都定番一定有提供,簡單口味不花巧,最重要係一定有 Clotted cream 和果醬,非常正宗風味。英式鬆餅水準中規中矩,唔算超級好食但亦不過不失。下面兩層都係甜點,整體來說口味都唔會太甜,例如果杯香檸慕絲伴青提果凍,底層酸酸檸檬醬就夠晒清新。下層這三層賣相都一流,中間果個你以為係莓果口味,其實係紫薯,超級有驚喜!「奢華黑鑽松露」下午茶鹹點鵝肝醬法式多士黑松露忌廉芝士三文治煙三文魚薄脆松露牛油烤帶子甜點黑松露威士忌朱古力慕絲紫薯芝士蛋糕香檸慕絲伴青提果凍秋栗芙蓉子撻柚子甘栗卷野莓牛油蛋糕價格:HK$398*/每份 2 位用 (連 2 杯咖啡或茶)季節期間限定:免費升級至 2

「奢華黑鑽松露」下午茶

野莓牛油蛋糕

季節期間限定:免費升級至 2 杯精選氣泡酒
供應時間:14:30 - 17:00

黑松露威士忌朱古力慕絲
甜點當中我最鍾意這個,一放入口就有黑松露香氣爆出來,配搭黑朱古力又幾融和。雖然威士忌味比較穩身,不過我本身唔係好酒之人,所以反而無所謂。

紫薯芝士蛋糕
視覺上它是一件莓果蛋糕,咬落去卻是輕盈的紫薯口味,中間仲有酸甜果醬夾心,帶給人反差驚喜!我自己本身唔太鍾意紫薯甜品,因為通常好滯又會漿住個口唔知想點,但這個就好 OK 啦!

秋栗芙蓉子撻
秋天除了黑松露還要食栗子,這個一咬落去滿滿栗子蓉確係爽,撻皮夠薄夠脆我都幾讚嘆。

柚子甘栗卷
另一款栗子卷我就麻麻地,配柚子有少少令人摸不著頭腦。

野莓牛油蛋糕
這個牛油蛋糕看似簡單,不過上面莓果份量十足,可以加唔少分數,酸酸甜甜中間吃到牛油香氣,你以為最平凡既蛋糕又出奇地好食。

雖然氣溫仲係三十幾度,但入秋都應該食返秋季食材,這個下午茶又靚又抵食,既刻望下日曆約親朋好友去食。
2021-09-14