2010-04-03
在十字路口,向左行,感覺很不對路,行多一兩步,聞到好香的曲奇餅味!心諗.....香得咁張揚,應該無行錯路。大家都淨講Joey曲奇,其實佢都有做蛋糕,所以留影參考參考。店員很熱情的給客人試食,半片半片,起碼咁才試到味ma!我已Target左要哪幾款,所以試D其他口味。最好奇是Brownies,由白朱古力味,至80%朱古力試上去。絕對唔係話佢唔好食,而係不論賣相和質地,與蛋糕無異。所以你心想食brownie,卻俾蛋糕你,會有少少失望。白朱古力brownie,就是很鬆軟的「白朱古力牛油」蛋糕。58%、70%、80%朱古力,以70%最好食,那度數朱古力味,最有醒神作用!有朱古力濃香,又有甜味。80%就「苦」D,而且無nuts,更唔似食緊brownie(老闆娘好細心,順道為對果仁敏感人仕「多一個」選擇)。繼續試食。焦糖咖啡,無咖啡味;法式牛油曲奇,有D似藍罐,不過佢新鮮D。杏仁脆片,勁多杏仁片,唔同出面食,得個甜脆餅味。她的杏仁味好天然!最後買左,無麵粉海鹽腰果曲奇。無麵粉,俾人感覺無咁肥,密度/質地實D。主要是腰果味,食到鹽味,分佈不同角落,絕對發揮鹽的作用─調味!好神奇!紅莓芝麻麥條,好香芝
店員很熱情的給客人試食,半片半片,起碼咁才試到味ma!
我已Target左要哪幾款,所以試D其他口味。
紅莓芝麻麥條,好香芝麻味,整條味道好match!如果紅莓多D,口感更好。
花生醬朱古力,最好食!!Joey本身有做花生醬,呢個我諗佢係用左自家花生醬,焗成peanut chips,混入朱古力曲奇內。哈哈!有點像吃大粒/脆版花生醬M&M!
黑糖松子,黑糖味唔出,不過我鍾意食松子,所以松子曲奇,合我口味。
總括黎講,Joey曲奇,無咁重牛油味/牛油份量,所以食多幾片都唔膩/滯。因為不是大量牛油,所以無咁鬆化,是脆口曲奇。唔太甜,無任何添加劑或人造色素,可存放一個月,是天然新鮮曲奇!