2022-10-13 645 瀏覽
鰂魚涌英皇道,  幸圓,  約朋友食飯好方便,  又近地鐵站,  人群沒比銅鑼灣擠迫.餐廳的裝修摩登悠閒,  燈飾別緻,  燈光柔和, 座位舒適,  玻璃大窗對著英皇道, 好開揚.  店員有效率, 我們坐下便快速送來餐牌, 食品款式很多, 價錢適中.  我們今次點了摩登食品,  點完餐後, 不忘叫飲品.   店員 好細心介紹Mango Paradise  芒果沙冰,  金黃色的一杯送到. 上面有新鮮芒果肉, 芒果味濃, 沙冰打得細滑, 口味香甜, 冰涼透心好好飲.   好滿意!幸圓海鮮丼   陳設得好美, 大大碗.  滿滿的角切魚生種類多, 材料鋪至滿滿, 完全遮蓋了白飯, 非常吸引.有:  三文魚, 油甘魚, 海膽,  赤身, 帶子, 魷魚, 赤蝦, 鯖魚, 八爪魚, 香蔥吞拿魚腩蓉, 蟹籽, 三文魚籽,  好新鮮啊!並配有紫菜, wasabi 及酸薑.   第一口先嘗  赤蝦, 勁大只, 鮮甜嫩滑, 肉質彈牙.海膽,  金黃色, 軟綿綿.  鮮甜美味, 入口即溶.香蔥吞拿魚腩蓉, 油潤, 鮮甜.三文魚,  肉質肥美, 鮮味十足, 赤身, 肥美又有光澤, 魚油好香帶子   好稔滑,
點完餐後, 不忘叫飲品.   店員 好細心介紹
並配有紫菜, wasabi 及酸薑.
 第一口先嘗  赤蝦, 勁大只, 鮮甜嫩滑, 肉質彈牙.
海膽,  金黃色, 軟綿綿.  鮮甜美味, 入口即溶.
香蔥吞拿魚腩蓉, 油潤, 鮮甜.
三文魚,  肉質肥美, 鮮味十足,
赤身, 肥美又有光澤, 魚油好香
帶子   好稔滑, 大大塊, 入口充滿鮮味.
魚籽每粒都漲卜卜,  鹹鮮味與 醋飯的味道搭配得宜,米飯香軟糯滑. 越食越開胃.
全部魚生刺身都好新鮮, 性價比高, 有質素.
主菜:  鹽燒加拿大保濕豬鞍配蜜糖芥末籽汁
擺碟靚, 豬鞍架肉質緊嫩, 特級厚切, 份量足, 燒得好香, 配有香滑薯蓉及健康烤蔬菜.
鮮嫩美味豬鞍架,  色澤粉嫩, 肉質幼嫩又鬆化, 口感綿綿, 豬肉香味極為濃郁, 肉質鮮嫩多汁, 配有蜜糖芥末籽汁, 吃得出色.
配有健康烤蔬菜:  微焦香味的翠玉瓜, 車厘茄, 秋葵, 粟米芯, 添加了一份清甜口感.   香滑薯蓉,  帶著牛油味, 吃得好有層次.
餐後甜品:   刨冰類看來特別吸引.
火焰檸檬柚子刨冰     賣相不俗,  造型靚, 好巨型啊,
外殼經火焰炙燒,  成金黃色,  望落去猶如一個幸運球!   設計滿分.  如果師傅可以帶來火具表演火焰炙燒, 客人會更開心.
外面蛋白口感好滑, 刨冰打得細緻綿密, 置在中間就係檸檬柚子和同麻糬, 餅碎, 食起來一濃一淡的酸甜組合實在配合, 天衣無縫的好味.
食物款式多選擇,  夠摩登, 新風味, 食材新鮮, 份量足.  會再來.