2018-10-02
今日喺尖沙咀行完街, 之後我地選擇了獲得米芝蓮一星既《莆田》, 不愧為米之蓮餐廳, 食物質素佳, 餐廳位置方便! 我地大約8點左右到達, 已經坐無虛席, 等了大約10分鐘, 就可以入座了!正所謂不時不食, 餐廳會因應時令而推出不同的美食! 最近餐廳推廣的是《紅菇節》, 健康又補身, 當然要試一試!紅菇燉土雞 $198嘩! 非常大盆湯, 有大量雞件, 紅菇同其他配料, 十分足料!湯的面層金光閃閃, 由一層薄薄的土雞油及精華發出, 底層就是粉嫩的紅菇色, 顏色相當獨特!湯帶有濃郁的土雞油味及紅菇的菇香味, 雞肉燉得軟淋又鮮味! 火候十足, 感覺滋補養顏!蝦苗拌頭水紫菜 $52這是一道冷盤, 紫菜味道酸酸甜甜, 再加上少許蝦苗, 提升鮮味, 清新開胃!百秒黃花魚 $69黃花魚好鮮甜, 而且非常嫩滑!魚湯加上薑片去除魚腥味, 湯底同樣鮮甜無比!十分推介!酥炒芋芯 $89芋芯內裏軟綿香滑, 加上外層炸得香脆, 和一層薄薄的糖漿, 口感層次豐富, 好味道!莆田滷麵 $82湯底鮮甜美味, 因為湯底配料十足, 用上蜆肉、蝦、香菇等!加上滷面吸收了湯的精華, 好滋味!
紅菇燉土雞 $198
湯帶有濃郁的土雞油味及紅菇的菇香味, 雞肉燉得軟淋又鮮味!
火候十足, 感覺滋補養顏!
蝦苗拌頭水紫菜 $52
百秒黃花魚 $69