超想去呢間!終於等到朋友生日可以去個度慶祝了🥰大概早了半個月前預約吧,並在訂座時request了窗邊位置~店員會提早兩天去confirm個reservation並事先提供埋個menu同埋前往既方法,非常貼心💗-一來到坐下來真的很美,是一望無際的海景,而且餐廳還用上了全落地玻璃的設計,可以一邊品嚐著美食一邊眺望著維港景色😌超寫意🧚🏻‍♀️雖然真的很美,但因為正午時分陽光比較猛烈,所以會有點兒曬🌞我和朋友分別散叫了一款這裡比較馳名的脆皮五花肉及Lunch Set share來吃🤤-🎈Crispy Marinated Pork Belly 脆皮五花肉 $248五花肉的肥瘦比例剛剛好🥳入口軟諗得來皮亦做得很脆身,好食既但未見好驚喜!反而菠蘿就很酸甜多汁~值得一提的是它的醬汁亦令五花肉吃起來更有層次🤩-🌟Set Lunch $330🎈Marinated Tuna Tataki 醃製火炙吞拿魚 餐廳輕輕烤了一烤芝麻吞拿魚柳,配埋柚子味的醬汁,有點小清新的感覺!-🎈Poke-Taco "Po-Co" 夏威夷蓋飯"夾餅"私心很喜歡這款😍非常特別~外層用了天婦羅紫菜夾餅,而裡面的餡料分別有吞拿魚和三文魚刺

🌟Set Lunch $330
醃製火炙吞拿魚

🎈Poke-Taco "Po-Co" 夏威夷蓋飯"夾餅"
夏威夷蓋飯"夾餅"

私心很喜歡這款😍非常特別~外層用了天婦羅紫菜夾餅,而裡面的餡料分別有吞拿魚和三文魚刺身再配埋壽司飯!口感超酥脆亦能同時吃得到魚生的味道😋(我本身是挺喜歡吃脆脆的紫菜天婦羅餅🤪)
🎈Churros Apple Tart 西班牙油條蘋果撻
西班牙油條蘋果撻

正常發揮的甜品,可能因為算是churro做出的蘋果tart,我都覺得幾好食既😋不過都因為有啲耐,未算太記得當刻的感覺🙈🙈

整體來說環境好舒服😘以呢個價錢呢個環境,個人覺得午市來說又未至於好貴還可以接受的~食物方面係好味的,但未至於非常有驚喜😌不過如果係慶祝生日或紀念日都推薦可以黎呢度,因為個景色真係幾靚既🧡可以略略一提呢度係有限時,所以都記住留意返啦🙆🏻‍♀️
🔸The Commune
📍尖沙咀梳士巴利道18號K11 Artus 10樓
2021-09-26
生日
脆皮五花肉
夏威夷蓋飯"夾餅"