2020-11-08
講到食飽肚嘅日本野,我第一時間諗到嘅就係卷物,而呢間古今就有唔少幾有特色嘅卷物頭盤先黎個龍捲風沙律,2個人share分量啱啱好,料都好豐富:有蟹子、生菜、滿滿嘅蟹柳絲、下面仲有我鍾意嘅中華沙律。有別一般酸酸甜甜嘅沙律,佢係鹹香帶辣,真係好惹味!呢兩份卷物就係“蜘蛛”同“金龍卷”,有紫菜包住嘅就係“蜘蛛”啦,個名都改得幾得意啊,軟殼蟹蟹腳插出黎真係幾似蜘蛛腳😂味道最突出就係軟殼蟹啦,牛油果令到個味更香,青瓜就帶幾分清新金龍卷真係似金龍😂我覺得比“蜘蛛”更正,因為有好邪惡嘅三文魚+芝士,入面仲有炸蝦,三文魚食落真係幾肥美,配埋芝士,嗰個香味留在口腔久久不散最後就食“煙花”,上面係滿滿嘅辣味吞拿魚蓉同埋脆片、蟹子,口感好豐富,而且好惹味,味道好足夠,唔洗沾咩調味都好夠,估唔到辣味同卷物都幾夾