2013-09-12 555 瀏覽
一直都聽家姐講紅磡有間食上海野0既餐廳,佢食過之後話好好味,重不停推介我去食,佢已經係常客,而我一直都未有時間去試.琴晚終於有時間可以捉埋男朋友去試下喇!OH~每次外出食飯都好怕要搵位泊車,正好"滄浪亭"岩岩係正觀音街對面,而附近都唔難搵車位,免除左泊車LI個問題,真係太好太好放便喇~HAHA同男朋友泊好車之後,望過對面已被"滄浪亭"的門牌吸引住,入到去店內裝修好別緻,感覺好舒服.靚女姐姐(好友善,態度好好)幫我地安排好位後,我地就即時睇下有咩好食.餐牌上樣樣野都好似好好味咁,左睇右睇最終叫左"燻魚麵,糖醋排骨麵,啪青瓜,雞絲粉皮".先黎個啪青瓜,青瓜好青爽,酸酸地甜甜地真係好醒胃,再黎燻魚麵.WA~好大0既一碗麵,D燻魚大大件唔似出面果D碎上既感覺,燻魚小甜配合淡淡0既湯底,爽口0既麵,味道真係一流~之後再來雞絲粉皮,香濃0既麻醬混合爽滑0既粉皮,口感真係好Q,好好味.最後黎埋糖醋排骨麵,haha都係一樣好大0既一碗麵,排骨即叫即炸,香噴噴好脆口,加上糖醋汁,感覺不會太熱氣.由於店舖內位數不多,見門口都已排哂長龍所以就只好埋單走人,HAHA..食咁多野都只係$100鬆D,以上海菜黎講
,再黎燻魚麵.WA~好大0既一碗麵
,以上海菜黎講真係好底食,最重要係連一向對食好挑釁0既我&男朋友都覺得真係好好味,所以下次都會再黎食!不過下次唔洗叫兩碗麵,因為真係好大碗,食唔倒其它野..
另飯後感:一向出街食飯食完都會覺得好口乾,但琴晚食完竟然冇LI種感覺,真係不可不推薦0既一間食店!
題外話/補充資料: 原來美孚都有一間GA~
2013-09-11