今日同屋企人飲茶, 有人話想食雞粥, search到li間喺大圍MTR過條天橋就係嘅新強記, 平時搭地鐵經大圍都一定見到li間茶樓, 咁多年但入面食野環境又keep得ok wor.🐔沙田新強記雞粥 ($40/位)黎得飲茶🫖無理由淨嗌粥😅, 原來一位係一個煲仔上👍🏻. 想講li個雞粥真心正, 粥底綿滑每一口都充滿雞肉嘅精華, 當然唔小得嘅係好多件嫩嫩嘅雞肉啖啖肉呀, 又有好多薑絲同葱提味, 推介!!!🥢金牌燒乳鴿 ($48/隻)Li度嘅燒乳鴿比起坊間茶樓感覺大隻d, 個皮燒得寧舍脆而且唔會燒到乾柴咁, 個碟亦都無話油淋淋, 屋企人後來encore了.🥢新強記蝦餃皇, 蟹子燒賣皇而家已經好少茶樓一籠蝦餃燒賣係4大粒!! 而且勁足料, 鮮蝦肉又爽, 仲好大粒添, 睇返特點都係$26實在街坊價抵食. 🥢蜜汁叉燒腸, 蜜汁叉燒包Li度有燒鵝食咁我suppose啲叉燒都係自家燒吧👍🏻, 食落完全唔dry, 叉燒好夠味亦唔會勁多肥膏個隻.🥢再剔個厚切•香煎蘿蔔糕+好味花生🥜底•鼓汁蒸鳳爪>> 飽飽

🐔
沙田新強記雞粥 ($40/位)

🥢
金牌燒乳鴿 ($48/隻)

🥢
新強記蝦餃皇, 蟹子燒賣皇
新強記蝦餃皇
蟹子燒賣皇

🥢
蜜汁叉燒腸, 蜜汁叉燒包
蜜汁叉燒腸
蜜汁叉燒包