2011-05-08
香港其中一種特色美食聚會當然係週末全家去飲茶啦。歐美朋友我會介紹他去中環美心,克林頓都去喎!國內朋友去國金軒啦,豪o麻!再o吾係去龍皇、港島廳踫下明星!大陸朋友鍾意見明星多過食好野。我自己就反而鍾情去車氏,坐得麻麻地但係點心好食!吃過車氏全部點心了,今次介紹其中幾款:1.炸芋角:一D都吾油,芋頭夠粉夠香,鬆化!2.排骨陳村粉:車氏的代表作,選了的排骨仔細細粒,每粒有骨有肉,肉又彈牙重肉味,陳村粉滑而韌,吸左豉汁排骨的味道,好味!唯一挑剔係粉太油!3.椒鹽排骨仔:排骨仔選材好,點煮都已經好,加上車氏炸功一流,做得好乾身冇油淰淰,脆又惹味,滿分!4.魚頭米線:限量發售,好正!魚湯味濃,米線滑漏又吸滿魚湯鲜味,記得加胡椒粉、葱白粒和大頭菜蓉,會令味道更佳。5.墨西哥叉燒包:墨西哥餐包外皮甜脆鬆化又濃牛油味,內裡o既蠔皇叉燒配合得天衣無縫,叉燒肥瘦比例恰到好處,冇得挑剔!6.懷舊豬膶燒賣:黃沙膶高膽固醇,正呀!更正係面頭果塊腐皮,吸收晒餡o既味道。
吃過車氏全部點心了,今次介紹其中幾款:
1.炸芋角:一D都吾油,芋頭夠粉夠香,鬆化!