2018-06-10
Little La Mer今日同朋友嚟到天后木星街食晚飯,記得原本呢個地方係黃長興法國餐廳,轉眼轉成fusion 菜。餐廳轉型後,相信價格和風格也走親民路線。餐廳嘅裝修帶越南嘅色彩,天花板掛上越南嘅紙傘作裝飾,其中一邊的牆壁貼滿了黃長興和眾藝人的合照,餐廳的一角還有一棵巨型的假樹,甚有特色。座椅的顏色色彩繽紛,有不同的顏色,感覺幾輕鬆。餐牌上面選擇都幾多,有米紙卷、頭盤、串燒、青口、沙律、薄餅、意粉……係一個fusion 嘅路線,既有越南特色,也有西餐和日式嘅元素,都幾多元化。成田尾張男山清酒 1.8L + 荔枝沙冰 1.8L $438侍應很快把不同的清酒杯端在我們的面前,本身對清酒沒有特別嘅喜好,個人較喜歡fruity一點的酒,不過這一枝對於酒量淺的我也容易入口。這個set 餐牌上建議荔枝沙冰和清酒以一比一的比例調配,荔枝沙冰的甜味,令到清酒更容易入口,不知不覺,,就喝了一大半了。由於由於這一支酒,分量也頗多,很適合幾個朋友一起暢飲,加上餐廳環境輕鬆,喝啖酒聊聊天,人生一大樂事。溫泉蛋芝士蟹肉大啡菇$68溫泉蛋係大啡菇之上,溫泉蛋略嫌過過熟了,所以稍欠流心嘅效果。火炙三文魚米紙卷及三
溫泉蛋芝士蟹肉大啡菇$68
火炙三文魚米紙卷及三文魚籽配荷蘭醬$88
呢個米紙卷幾特別,三文魚籽排得滿滿嘅米紙卷上面,而且並不是配搭越式醬汁,而係配搭荷蘭醬。不過食嘅時候,三文魚籽好容易散落在碟上,可以考慮將部分三文魚籽都放入去米紙卷內呢
意式卡邦尼芝士雞翼$68
單骨雞翼顯出餐廳的細心,上面佈滿了熔岩般的芝士,卡邦尼的意粉十分常見,但配搭雞翼還是新配搭呢。芝士味與雞翼也非常搭配呢。
越式烤活魚$168 (烏頭魚)
這個菜式帶點泰國的風味,有點似泰國的明爐燒魚,魚的下邊放了蠟燭,保持魚的溫度,魚的中間放入了香茅和其他香料。雖然是燒魚,也不是太乾身,魚肉味道較清淡,配合越式的醬汁,非常可口。
黃金流沙炸蝦薄餅$178
薄餅的餅底非常香脆,上面充滿了蛋黃的鹹香,近日鹹蛋黃大熱,估不到鹹蛋黃配搭薄餅也非常的出色,沒有違和感,薄餅上面的鮮蝦,也炸得非常香脆。
越式焦糖燉蛋$68
焦糖燉蛋,不過不失,味道唔會太甜
綠茶千層蛋糕$98
呢個千層蛋糕,係手工甜品,每一塊薄餅都係人工製作,所以會有少許不同的厚度,不過誠意嘉,忌廉用綠茶粉打成的,整個甜品非常吸引。
看到門口嘅花牌,禁不住問下店員,原來餐廳剛剛轉型,所以負責人也經常問我們食物嘅質素,感受到餐廳很重視顧客嘅意見呢