2020-06-10
今日剛剛去完沙灘,天氣熱而且剛剛曬完,好想搵個地方飲下啤酒再chill下。返到大埔就去咗附近的芝加哥串燒酒場,飲番杯啤酒嘆吓。之前都有朋友去過呢度食過,環境唔錯,而且食物都好好,所以再來encore!一坐落緊係要每人一杯KIRIN啤酒啦!曬完最岩就係飲酒放鬆下。呢度串燒種類多,即叫即燒,所以煮都需要時間,不過唔緊要,黎得酒場就係要慢慢嘆!第一輪就點了一堆肉類串燒。辣度揀左中辣,都幾辣。大蔥雞髀肉串$19雞髀肉好滑,有肉汁,而且好入味,配搭大蔥香氣十足,燒得些少焦香,爽甜。好好味!水牛城雞翼 $23本身帶有辣味既水牛城雞翼,味道已經好濃郁,再加上辣粉,辣到出汗!超正。不過食完頭先既雞髀肉串,就覺得雞翼燒得乾左些少。燒雞翅包飯 $19 必食推介!之前食過一直念念不忘的就是呢個雞包飯!雞翅肉質滑溜,雞皮塗上了蜜糖,香甜再點辣,好食!裏面的飯去煙韌有口感,份量小小,但有飽肚感,係必食! 日本一口番薯仔燒 $19日本番薯仔本身夠甜,已經好好食,燒過後更有焦糖味道,就更正!招牌茄子燒 $32味道十分濃郁,而且茄子水份多,很濕潤,配上上面的蒜香和香蔥很惹味!酥炸芝士條非常芝心,而且能夠拉絲,配以沙律
第一輪就點了一堆肉類串燒。辣度揀左中辣,都幾辣。
大蔥雞髀肉串$19
水牛城雞翼 $23
燒雞翅包飯 $19 必食推介!
日本一口番薯仔燒 $19
招牌茄子燒 $32
酥炸芝士條
非常芝心,而且能夠拉絲,配以沙律醬,很香口。
燒大啡菇
這個大啡菇充滿水份,味道比較清淡,用上煙肉和雞蛋做簡單調味,但吃得出菇香。
燒鳳梨
食串燒邊少得食燒菠蘿,燒完令菠蘿味更香甜,而且鎖住水份,淡淡菠蘿肉汁。
最後兩個人埋單$500多,但食得好滿足,係一個宵夜和同朋友聚會嘅好地方。