2013-02-01 69 瀏覽
今晚去了牛一食shabu shabu,形式同其他坊間嘅shabu shabu放題差唔多,點個牛肉餐加湯底,而價錢都係差唔多,最低消費百多元,一試無妨。牛肉選最平嘅美國牛肉,只係$128一位,湯底就要鮮茄濃蝦湯。牛肉切得夠薄,肥瘦分明,無咩根所以唔韌,紋理算靚,最緊要牛肉味濃,好怕太過雪藏味嘅牛肉,有時食最平級數嘅牛肉,反而會試到間餐廳嘅食材得唔得,有無誠意,而呢度最平嘅美國牛肉都有呢個質素,非常合格啦!湯底蕃茄及蝦味都濃,我特別鍾意蕃茄湯,同埋一向覺得牛肉同蕃茄係好夾嘅配搭,食得津津有味,想飲埋個湯呢!有個熟食真係唔錯,就係個咖哩牛肉飯,咖哩味濃,唔太辣唔太甜,好怕有d日本咖哩偏甜,食完係想再食,但食放題食飯就唔係咁抵啦!呢度汽水任飲,小朋友就好開心,不過有樣甜品唔單小朋友開心,大人都好喜歡,就係呢度有部乳酪機,原來牛一甜品唔係雪糕,係任添任食乳酪,雖然只得原味,但toppings有成20款,好吸引,同响yogurt shop食一樣,我本人係好鐘意食yogurt,每次去乳酪店都幫襯$50-$60,但呢度有齊唔同嘅toppings,例如:軟糖、朱古力餅、爆珠、脆片、果仁、紅豆、生果等等,

有個熟食真係唔錯,就係個咖哩牛肉飯,咖哩味濃,唔太辣唔太甜,好怕有d日本咖哩偏甜,食完係想再食,但食放題食飯就唔係咁抵啦!呢度汽水任飲,小朋友就好開心,不過有樣甜品唔單小朋友開心,大人都好喜歡,就係呢度有部乳酪機,原來牛一甜品唔係雪糕,係任添任食乳酪,雖然只得原味,但toppings有成20款,好吸引,同响yogurt shop食一樣,我本人係好鐘意食yogurt,每次去乳酪店都幫襯$50-$60,但呢度有齊唔同嘅toppings,例如:軟糖、朱古力餅、爆珠、脆片、果仁、紅豆、生果等等,生果好新鮮,好受歡迎,所以都成日添加,每次攞都有,但最令人驚喜係有爆炸糖,哈哈!唔知係咪部戲低俗喜劇效應,呢種咁懷舊嘅糖又興返,而呢度老闆又咁幽默咁提供比食客,原來乳酪加爆炸糖口感好得意架,乳酪食入口軟滑,但混合入邊嘅爆炸糖隨之而在口中炸炸聲咁,都幾爽,小朋友食得就最過癮。我太buy呢款任食甜品了,食咗幾杯乳酪,真係食乳酪都抵!

埋單每人百多元,牛肉質素好,配菜都多選擇,最緊要有任食乳酪,抵食!可推介比朋友。
2013-01-27
45 分鐘 (堂食)